Verslag, Nieuws, België, Regering Di Rupo -

“Begroting bijsturen of algemene staking in januari”

De vakbondsbetoging van 2 december krijgt een staart. Omdat de nieuwe regering geen gehoor gaf aan de verzuchting van de 80.000 betogers, dienen de vakbonden nu een stakingsaanzegging in die afloopt op 30 januari. Als er tegen dan geen uitzicht is op een bijsturing van de sanering, komen er sectorale stakingen en mogelijk zelfs een algemene staking.

woensdag 14 december 2011 15:45
Spread the love

De vakbonden ACV, ABVV en ACLVB willen zo snel mogelijk met de nieuwe regering rond de tafel om de saneringsplannen bij te sturen. Met die boodschap trokken ze na de betoging van 2 december ook al naar – toen nog – formateur Di Rupo.

Om hun eis kracht bij te zetten komt er nu ook een stakingsaanzegging “met het oog op een algemene staking en/of sectorale stakingen, uiterlijk maandag 30 januari 2012”. De nieuwe regering maakte zaterdag in het parlement een opening voor overleg met de sociale partners. “Dat moet op korte termijn tot concrete resultaten leiden”, aldus de drie vakbonden. 

De vakbonden gaven de regering meteen ook een gedetailleerde eisenbundel mee. Ze willen dat de maatregelen die jongeren, langdurig werklozen, oudere werknemers en vrouwen treffen, worden gemilderd. Er moet ook een relanceplan komen om de nieuwe crisis te lijf te gaan en de belastingen moeten rechtvaardiger. De vakbonden eisen ook duidelijke garanties over het behoud van de index.

Volgens de vakbonden die de voorbije weken het oor te luister legden bij de achterban, is de verontwaardiging groot. “En die verontwaardiging groeit dag na dag naarmate doordringt welke ingrijpende gevolgen de sanering heeft op vele werknemers en werklozen.”

take down
the paywall
steun ons nu!