Buurthuis Chambéry in de Brusselse gemeente Etterbeek
Nieuws, Samenleving, België, Lokaal, Brussel, Chambéry, Etterbeek - Geert Van Istendael, Sam Touzani, Paula Semer, e.a.

Chambéry, een verborgen schat in onze buurt

In Etterbeek vind je in de Sint-Antoniuswijk een huis dat open staat voor alle omwonenden. Je ziet er kinderen, pubers, volwassenen en bejaarden. Ze hebben alle denkbare kleuren en ze komen er graag samen om te werken aan een andere manier van leven in de stad.

maandag 12 december 2011 15:54
Spread the love

Zo bijvoorbeeld brengt het sociale restaurant elke middag 130 gasten en 15 vrijwilligers bij elkaar. Iedere ontmoeting is een klein feest. Eenzame mensen kunnen zich komen warmen aan de gezelligheid van een goede, met iedereen gedeelde tafel.

Je hoort er allerlei talen en ze proberen ook elkaars talen te spreken. Soms organiseren ze taallessen. Het belangrijkste is dat je in Chambéry één grote familie aantreft.

Soms is het huis vol joelende kinderstemmen. Pubers komen er naartoe om hun lessen te leren of gewoon om samen een babbeltje te slaan. Mannen en vrouwen komen er om te leren werken, in de keuken of met de verfborstel. Ze zijn trots omdat ze weer zin krijgen iets nuttigs te doen voor de samenleving en tevens voor hun gezin een eerlijke boterham te verdienen. Op geregelde tijdstippen zijn er culturele uitstappen en vormingssessies.

Het is een open huis waar het iedereen vrij staat te komen en te gaan, waar iedereen zuurstof kan opdoen om de buurt een menselijker gezicht te geven.

Daartoe heb je mensen nodig, mensen op de achtergrond, mensen die voor het voetlicht treden.

Chambéry is dan ook een ploeg van een 20-tal medewerkers, een 40-tal vrijwilligers en 2 stagiairs, afkomstig uit verschillende culturen en verschillende generaties. Dat alles zou nooit kunnen werken zonder iemand die leiding geeft. Je moet projecten en inspanningen bundelen, je moet openstaan voor het reilen en zeilen van de buurt en haar bewoners, je moet voeling houden met een hele reeks partners over de taalgrenzen heen…

Dat is de reden waarom wij willen wijzen op de onvervangbare rol die Chambéry speelt in de buurt. Dat is ook de reden waarom het zo belangrijk is dat zijn projecten genoeg financiële ondersteuning krijgen zodat ze samen krachtig open kunnen bloeien.

Leve Chambéry!!!
 

Opgemaakt en ondertekend door:

Geert Van Istendael, auteur
Sam Touzani, acteur
Mark Elchardus, prof aan de VUB
Paula Semer, TVcoryfee en zoveel meer
Eric Corijn, prof aan de VUB
Johan Verminnen, zanger
Abraham Fransen, prof  Facultés St.LouisStefan De Corte,  onderzoeker VUB
Wim Vandekeybus, choreograaf
Patrick Deboosere, prof aan de VUB
Chris Kesteloot, prof aan de KULeuven
Lydia Chagoll, auteur, regisseur
Maaike Neuville, actrice
Ben Hamidou, comédien, acteur
Jamal Boukhriss, acteur
Albert Martens, ere-hoogleraar KULeuven
Sr. Françoise, coordinatrice Welcome Babbelkot
Jenneke Christiaens, prof aan de VUB
Els Enhus, Prof aan de VUB

take down
the paywall
steun ons nu!