Nieuws, Samenleving, België, Brussel, Actie, Nucleair, Electrabel, Brussel, Klimaatactie -

Actie bij Electrabel voor recht op groene energie

Enkele tientallen mensen hebben maandagnamiddag in Brussel actie gevoerd tegen Electrabel. Ze willen dat iedereen recht heeft op energie en dat het om groene energie gaat. Verder hoort energie volgens hen in gemeenschapshanden te zijn.

maandag 12 december 2011 19:04
Spread the love

De betogers – die opdaagden op initiatief van vzw Climaxi samen met Friends of the Earth en vzw Uilekot.- nemen het niet dat de energieprijzen alweer zijn gestegen. Opnieuw zullen tal van gezinnen hun energiefactuur niet meer kunnen betalen en worden afgesloten. En dan, zo merken de organisatoren op, durven ze bij Electrabel zeggen: “Het is jouw energie!”

Ze wijzen er verder op dat de centrales in Doel en Tihange al lang zijn afbetaald, en dat het dus niet opgaat hoge prijzen voor gevaarlijke kernenergie te vragen. Blijkbaar heeft de zogenaamde vrije concurrentie op de markt enkel voor mega-winsten gezorgd. Want de Belgische tarieven liggen ver boven het Europees gemiddelde.

En ook dat Electrabel miljoenen verdient via emissierechten, vindt geen genade in de ogen van de betogers. Deze verhandelbare uitstootrechten voor broeikasgassen doen de winsten van het bedrijf nog stijgen, en ze blijven ook mee zorgen voor het probleem van klimaatopwarming.

Niet te verwonderen dat de betogers enkele eisen formuleren. Om te beginnen vinden ze energie een basisrecht waar iedereen recht op heeft. Ten tweede willen ze, ook voor iedereen, groene energie. En ten derde zijn van oordeel dat energie thuishoort in de handen van de samenleving die er de democratische controle over hoort te hebben.

take down
the paywall
steun ons nu!