VVJ vreest forse afdankingen Vlaamse media
VVJ, Ontslagen, Goedele, Regionale zenders, Vlaamse media -

VVJ vreest forse afdankingen Vlaamse media

vrijdag 9 december 2011 18:51
Spread the love

Vlaamse media broeden op crisismaatregelen die de saneringen uit 2009 zouden kunnen overtreffen, vreest de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ). De raad van bestuur van de VVJ riep gisteren in een artikel de Vlaamse mediahuizen op hun verantwoordelijkheid op te nemen en geen ontslaggolf teweeg te brengen.

“De VVJ stelt vast dat almaar meer Vlaamse mediahuizen rond deze tijd overgaan tot drastische crisismaatregelen, daarin begrepen soms forse afdankingen op hun nieuwsredacties”. De VVJ publiceert een lijst met bezuinigingsmaatregelen die bij de Vlaamse media vandaag al plaatsvinden. Vooral de ontslagen bij lokale televisiezenders valt op.

Recent viel bij Sanoma het doek over het magazine Goedele. En VT4 kondigde aan Vlaanderen Vandaag stop te zetten. De banen van vijftien journalisten werden er geschrapt. Ook heel wat freelancers en interimmers zijn het slachtoffer van de bezuinigingen. De vrees bestaat, aldus de VVJ, dat de aankomende saneringen nog zwaarder zullen zijn dan die van twee jaar geleden.

De redenen voor deze ontslagen klinken bekend in de oren: concurrentie van nieuwe media, hoge productiekosten, een daling van advertentiebudgetten door de economische crisis, enzovoort. De lokale televisiezenders hebben volgens de VVJ nog een bijkomende reden: “de dreigende decimering van auteursrechten vanwege Telenet”.

De Vlaamse mediabedrijven lijken in de voetsporen van de overige Vlaamse bedrijven te stappen. Na onder andere Nederland bevindt nu ook België zich op de rand van recessie. Er wordt voor 40.000 ontslagen in de Belgische economie gevreesd. De VVJ pleit voor volgehouden investeringen, maar doordat bedrijven daar minder happig op zijn, wordt ook naar de overheden gekeken.

Ook daar wringt het schoentje. Zowel de federale als de regionale regeringen hebben maar weinig ruimte voor grote uitgaven. De VRT moest in 2010 al 65 miljoen euro besparen.

Bronnen:

http://www.journalist.be/nieuws/enkel-volgehouden-investering-nieuwskwaliteit-kan-mediacrisis-overwinnen

http://www.fondspascaldecroos.org/inhoud/nieuws/vvj-vreest-nieuwe-ontslaggolf

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!