Actievoerders lieten 288 papieren bootjes 'afvloeien' naar een werkloosheidsuitkering (foto: Arthur Debruyne)
Verslag, Nieuws, Economie, België, Vakbonden, VDAB, RVA, Ontslagen, Besparingen, Vlaamse regering, Overheidsdiensten -

Vakbonden betogen tegen besparingen bij VDAB

BRUSSEL - Tegen 2014 moeten bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) 288 werknemers weg. Maandag betoogden de vakbonden tegen de aangekondigde besparingen en ontslagen.

maandag 4 juni 2012 17:15
Spread the love

Van de kleine 5.000 personeelsleden die de VDAB vandaag telt, moeten er tegen juni 2014 288 weg. De ontslagen passen in het kader van een besparingsplan van de Vlaamse regering waarbij elke overheidsdienst 6 procent personeel moet afstaan, een totaal van 2.500 mensen.

Maandag 4 juni voerden de drie vakbonden actie aan het hoofdkantoor van de VDAB in Brussel. Op een blauw tapijt lieten de actievoerders 288 papieren bootjes ‘afvloeien’ naar het gebouw van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) aan de overkant. De RVA keert de werkloosheidsvergoedingen uit.

De vakbonden betreuren de willekeurigheid van de besparingen. “We hebben niets tegen besparingen, maar dan moet het wel slim gebeuren”, zegt vakbondsafgevaardigde Christoph Vandenbulcke (ACV).

“Wat men nu doet, is arbitrair. In plaats van te kijken in welke overheidsdienst besparingen geoorloofd zijn en waar niet, snijdt men nu gewoon overal 6 procent af.”

“Het is gewoon niet effciënt”, bevestigt vakbondsafgevaardigde Francis Van Lindt (VSOA, de liberale vakbond in de overheidssector). “Verder stellen we vast dat federale topambtenaren wél voorstellen doen om efficiënter te besparen, terwijl we helemaal niets horen van onze bevoegde Vlaamse topambtenaren. Die lopen gewoon braaf aan het lijntje.”

Bij de VDAB-werknemers klinkt eenzelfde verhaal. Er zou niet voldoende nagedacht zijn over de besparingen. Ook vreest men dat aan de opmars van uitbesteding van VDAB-taken aan privébedrijven geen einde komt. Zeker omdat binnenkort meer werk met minder mensen gedaan moet worden, en als gevolg daarvan dreigt de kwaliteit van het werk in het gedrang te komen.

take down
the paywall
steun ons nu!