Betaal minder belastingen!
Nieuws, Politiek, België -

Betaal minder belastingen!

“België is het zwaarst belaste land”, althans volgens de liberalen die dat deuntje voor elke micro herhalen. Nochtans vindt de nieuwe studie van de PVDA bij 50 grote ondernemingen 8,9 miljard euro niet-betaalde belastingen, of een werkelijke belastingsvoet van 1,04%. En 16,1 miljard als de 1.000 grootste vennootschappen tegen het normale tarief van 33,99 % zouden worden belast.

zaterdag 3 december 2011 15:18
Spread the love

Vorig jaar verzamelde Marco Van Hees de cijfers over 2009; zie ook DWM. https://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/03/24/er-soms-geld-nodig-bekijk-hier-de-nettowinsten-van-2010

De lijst ‘fiscale aftrekken’ voor 2010 wordt aangevoerd door ExxonMobil (het filiaal in Antwerpen), Solvay, Telenet, ArceloMittal en Distrigas. Maar u moet het helemaal lezen. Vooral de uitleg hoe knap die fiscale constructies in elkaar zitten.

Dit rapport handelt alleen over grote beursgenoteerde bedrijven; dus ontbreken de ontelbare BVBA’s waarmee zelfstandigen hun huis, inkomen en een aantal gezinsuitgaven door de vennootschap doen betalen, zodat die geen of nauwelijks winst maakt, zie DWM. https://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/07/22/hoe-de-rijken-in-belgi-geen-belastingen-betalen

Van Hees heeft ook geschat welk effect de maatregelen van de regering-DiRupo zouden hebben; heel weinig, zegt hij. Al zullen we de bedrijfscijfers pas volgende jaren kunnen beoordelen.

take down
the paywall
steun ons nu!