80.000 betogers tegen onevenwichtige besparingen
Verslag, Nieuws, Samenleving, Politiek, België -

80.000 betogers tegen onevenwichtige besparingen

80.000 betogers stapten van Noord naar Zuid in Brussel in een chaotische en geanimeerde vakbondsmanifestatie. Di Rupo wordt pas begin volgende week premier, maar het loopt nu al storm tegen zijn regering. “Gisteren heeft hij naar de markten geluisterd, vandaag zal hij naar de straat moeten luisteren”, klonk het op het podium bij de start van de betoging.

vrijdag 2 december 2011 12:40
Spread the love

Nog voor de vakbondsleiders de betoging op gang trokken met hun spandoek ‘Neen aan blinde bezuinigingen. We hebben alternatieven’, liepen de straten tussen het Noordstation en de Beurs al helemaal vol.

Jan Vercamst, voorzitter van de liberale vakbond vatte de verontwaardiging die heerste onder de betogers goed samen: “Dit is een begroting die graait in de zakken van werknemers en uitkeringsgerechtigden. Di Rupo speelt Sinterklaas voor de bedrijven en Zwarte Piet voor de werknemers.”

Die tegenstelling tussen de zware inspanningen die werknemers moeten leveren en de weinige maatregelen die vermogens of bedrijven treffen, was in heel de betoging te zien. Vakbondsmilitanten uit West-Vlaanderen liepen met een bedelstaf rond. ACV-militanten uit de openbare sector waren verkleed als kippen en voelen zich drie keer gepluimd. En dan waren er nog de tientallen bordjes en spandoeken die wezen op de weinige belastingen die grote bedrijven betalen in België.

Er liepen heel veel ambtenaren mee. De begroting van Di Rupo heeft een grote impact op hun pensioen, hun mogelijkheden om de loopbaan te onderbreken of om vervroegd op pensioen te gaan. Ook grote bedrijven uit onder meer de metaalsector waren goed vertegenwoordigd. “Mochten we opgeroepen hebben om te staken, dan lag het land plat”, zegt Marc De Wilde, voorzitter van ACV-Metea.

Opvallend was ook de grote aanwezigheid van jongeren. Jonge militanten van ACV en ABVV dansten en scandeerden samen achter een muziekwagen.

“Naarmate de maatregelen duidelijker worden, groeit de wrevel. Mensen zijn zowel als werknemer en als consument de klos. Voor veel mensen wordt brugpensioen onmogelijk, maar er is geen verplichting om mensen langer aan het werk te houden en ook aan de zwaarte van het werk verandert niets. Door het brugpensioen in te perken, maak je eigenlijk gewoon ontslag goedkoper”, zegt De Wilde.

De vakbonden hadden na de betoging een onderhoud met formateur en toekomstig premier Di Rupo. “Dit plan moet bijgestuurd worden. De vakbonden vertegenwoordigen 3 miljoen werknemers. Wij moeten gehoord worden”, zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

take down
the paywall
steun ons nu!