Nieuws, Afrika, Cultuur, België, Antwerpen, Stampmedia, Marokko, Migratie, MAS, Erfgoed -

MAS op zoek naar Marokkaanse roots

In januari 2012 gaat het Museum Aan de Stroom (MAS) van start met een gloednieuw project: Spoorzoekers. De bedoeling is dat mensen op vrijwillige basis op zoek gaan naar Marokkaanse sporen in de stad Antwerpen. Vanaf eind 2012 verrijken de vondsten de collectie van het MAS.

woensdag 30 november 2011 15:03
Spread the love

Kort samengevat moeten de spoorzoekers beelden en objecten verzamelen, die meer vertellen over de geschiedenis van de Marokkaanse gemeenschap in Antwerpen. Deze vondsten worden dan eind 2012 verwerkt tot een expositie of zelfs een theatervoorstelling. Het project wordt georganiseerd door Lieve Willekens, Abbie Boutkabout, Rachid Atia en Nadia Babazia.

Het project

Projectleidster Lieve Willekens vertelt hoe het allemaal tot stand kwam: “We hebben lang getwijfeld of we het project gingen aflijnen. Hiermee bedoel ik of we enkel erfgoed zouden verzamelen van de Marokkaanse gemeenschap in Antwerpen of ook van andere culturen hier in de stad. Maar uiteindelijk hebben we toch besloten ons te beperken tot de geschiedenis van de Marokkaanse samenleving.” Op Nederlanders na vormen Marokkanen de grootste gemeenschap van niet-autochtone oorsprong in Antwerpen.

‘t Stad is van iedereen

Waarom is het MAS met dit project op de proppen gekomen? Willekens verklaart: “Als je kijkt naar het erfgoed van Antwerpen, dan valt het meteen op dat er weinig geschiedenis van de multiculturele gemeenschap in Antwerpen is. Bedoeling is, om in eerste instantie het resultaat op te nemen in de collectie van het MAS. Als we vervolgens een tentoonstelling over Antwerpen presenteren, kunnen we iets vertellen over de geschiedenis van alle Antwerpenaren en dus ook over die van de Marokkaanse gemeenschap.”

Erfgoed verzamelen

Het begrip erfgoed is heel ruim. Al het materiaal dat mensen bij elkaar sprokkelen is welkom. In eerste instantie zoekt de organisatie foto’s en beeldmateriaal, omdat dit duidelijke producten zijn. Maar ook oude documenten, brieven, cassettes en dergelijke zijn welkom.

Of het project zal aanslaan, valt nog af te wachten, maar al 12 kandidaten zijn enthousiast om mee op zoek te gaan naar Marokkaanse sporen in Antwerpen. Belgen van diverse afkomst hebben zich ervoor ingeschreven.

Het resultaat

Eind 2012 volgt een presentatie van het verzamelde materiaal. Het is nog niet duidelijk hoe het MAS het gevonden erfgoed gaat presenteren. Ze denken aan een website, tentoonstelling of podiumpresentatie. Mensen die geïnteresseerd zijn om aan dit project mee te werken, kunnen zich nog inschrijven tot en met 1 januari door te mailen naar spoorzoekers@stad.antwerpen.be of door te telefoneren naar 03 338 44 25.

© 2011 – StampMedia – Pauline Eeckhout

take down
the paywall
steun ons nu!