Robert Soko (foto David Knockaert)

Balkan Beats

"Mijn muziek ontkracht vooroordelen"

De eerste aan de beurt was Robert Soko, een Bosniër die toen de burgeroorlog uitbrak naar Berlijn vluchtte en daar samen met andere ex-Joegoslaven feestjes begon te organiseren op 1 mei of op de verjaardag van Tito om ex-Joegoslavië te herdenken.

Robert Soko merkte dat ook Westerse mensen open stonden voor deze nieuwe stijl en zijn feesten werden een groot succes. Later bracht hij ook cd-compilaties onder de naam Balkan Beats uit, waardoor een nieuwe noemer geboren was voor de elektronische variant van Balkanmuziek.

Hij opende Sfinks Mixed en sloot ook de eerste dag af in stijl. We strikten hem na zijn optreden voor een kort interview. 

Velen zien je als één van de grondleggers van de Balkanhype, zie je jezelf zo?

Robert Soko: "Ja, ik denk van wel. In 1993 begon ik Balkanfeestjes te organiseren. Toen deed niemand iets soortgelijks. Achteraf, in 2000, kwam ik als eerste af met de naam Balkan Beats voor mijn cd-compilaties, waardoor het ineens een parapluterm werd voor heel de muzikale stroming."

Ik heb gelezen dat je legendarische feestjes in Berlijn begonnen zijn omdat je het voormalige Joegoslavië miste. Klopt dat?

Robert Soko: "Jazeker, toen was ik natuurlijk nog jong en we hadden allemaal wat last van nostalgie. Eens je weg bent uit je thuisland, gebeurt dat sowieso. Ik hou wel van het idee om door muziek de nostalgie wat aan te wakkeren en de mensen samen te brengen."

Waar gaan de teksten van de meeste Balkanliedjes over?

Robert Soko: "Ik denk dat het merendeel gaat over liefde, wel tachtig procent, hoewel er ook nationalistische teksten bij zitten.

Voor sommige mensen heeft Balkanmuziek een negatieve bijklank. Is de muziek soms politiek getint?

Robert Soko: "Hangt ervan af hoe je het bekijkt. Er zijn altijd en overal vooroordelen. Daarenboven is de Balkan een gebied waar vele culturen samen komen en op zulke plaatsen zijn er altijd vooroordelen tegenover anderen. Het kan ook zijn dat sommige mensen de muziek niet kunnen verdragen net omdat het een mengeling van verschillende culturen is. Door de muziek te draaien en zo mensen samen te brengen en nieuwe culturen aan de man te brengen, ontkracht ik op een bepaalde manier vooroordelen. Hierdoor krijgt het natuurlijk wel een politieke betekenis."

Hier in België zijn er verschillende bands die Balkanmuziek spelen en er hun eigen interpretatie aan geven, net als in de rest van de wereld trouwens. Denk je dat je van de Balkan moet zijn om Balkanmuziek te spelen?

Robert Soko: "Ik denk niet dat het noodzakelijkerwijs nodig is. Ik ben er zeker van dat je goede Balkan kan maken zonder van die streek te zijn. Het helpt natuurlijk wel als je er opgegroeid bent, waardoor je vanzelf de muziek aanvoelt."

Veel van de Balkanmuziek wordt door zigeuners gespeeld. Denk je dat je door hun muziek te draaien, je de zigeuners helpt?

Robert Soko: "Tegenwoordig als je over Balkanmuziek spreekt, spreek je bijna automatisch over de zigeunercultuur en naar mijn mening zijn de twee niet altijd gerelateerd. Balkan omvat meer dan dat, zigeunermuziek is er maar een deel van."

Zigeunermuziek is hip maar de zigeuners zelf kampen met heel wat vooroordelen hier in Europa. Wat kunnen we doen om hen te helpen? 

Robert Soko: "Ik denk dat mijn muziek een mooi middel is om vooroordelen tegen te gaan en te ontkrachten. "

Nieuws, Cultuur, België -

Balkan Friday op Sfinks

zaterdag 30 juli 2011 15:56
Spread the love

BOECHOUT — Het succes van artiesten als Gogol Bordello, Goran Bregovic, Emir Kusturica en Shantel bewijst dat muziek uit de Balkan hipper is dan ooit. Ook op Sfinks stond de eerste dag helemaal in het teken van de zigeunermuziek. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!