Bron: Flickr door paukaero
Nieuws, Europa, Samenleving, Politiek, Vastgoedcrisis, Banken, Politieke crisis, Spanje, Jeugdwerkloosheid, Besparingsmaatregelen, 15 mei-beweging, Spaanse revolutie, Puerta del Sol, Verontwaardigden, Indignadosbeweging -

Spanje: de ‘verontwaardigden’ bezetten opnieuw Puerta del Sol

Twee maanden na het eerste tentenkamp op het centrale plein Puerta del Sol in Madrid, bezetten de 'indignados' of 'verontwaardigden' op zaterdag 23 juli opnieuw het plein na een lange mars. Met de bezetting willen ze nogmaals hun verontwaardiging tonen over de torenhoge werkloosheid, de antisociale besparingen en de corrupte politiek.

woensdag 27 juli 2011 08:55
Spread the love

Zondag organiseerden ze een grote betoging in Madrid. De Spaanse  ‘verontwaardigden’ zijn van plan om dinsdag met een mars naar Brussel te starten waar ze hopen begin oktober aan te komen.

De lange mars

Enkele honderden ‘verontwaardigden’, vooral jongeren en werklozen, zijn al meer dan een maand onderweg met tent en slaapmat. Ze vertrokken eind juni in zeven colonnes vanuit o.a Barcelona, Valencia, Malaga, Bilbao, … En  wandelden honderden kilometers naar Madrid.

Onderweg stopten ze in verschillende kleine steden en dorpen waar ze volksvergaderingen organiseerden om hun verontwaardiging uit te leggen en ervaringen uit te wisselen. Ze hebben ook acties gevoerd tegen huisuitzettingen van mensen die hun hypotheek niet meer konden betalen. Volgens de ‘verontwaardigden’ hebben ze op hun weg meer dan 60 uitzettingen kunnen verhinderen. 

Bezetting Puerta del Sol

Zaterdagavond kwamen ze uitgeput aan in Madrid. Ze werden met applaus en voedsel verwelkomd door enkele honderden sympathisanten die samen met hen richting Puerto del Sol gingen. Duizenden verzamelden zaterdagavond op het centrale plein voor een grote volksvergadering. Ze zetten opnieuw een tentenkamp op. Zondadg organiseerden ze een betoging door de straten van Madrid met enkele tienduizenden deelnemers uit heel Spanje.

De ‘verontwaardigden’ willen met hun hernieuwde bezetting van het plein hun ongenoegen opnieuw in de de belangstelling brengen en aantonen dat de 15 mei-beweging ondanks de vakantie nog  springlevend is.

De 15 mei-beweging

De ‘verontwaardigden’ van de 15 mei-beweging begonnen hun acties half mei met grote betogingen uit onvrede met de hoge werkloosheid en de drastische besparingsmaatregelen van de Spaanse regering. De betogingen trokken tienduizenden deelnemers. In totaal hebben meer dan 200.000 mensen deelgenomen aan de acties en betogingen van de 15 mei-beweging.

De beweging kon al snel rekenen op heel wat sympathie van de publieke opinie. Want een groot deel van de Spanjaarden wordt getroffen door de harde besparingsmaatregelen. De werkloosheid is op het hoogste peil sinds 14 jaar. Meer dan 40 procent van de jongeren zit zonder job.

Harde besparingen

Volgens de verontwaardigde Spanjaarden zijn hun politieke leiders vooral bezig om investeerders te overtuigen dat Spanje safe is en geen reddingsplan nodig heeft, maar hebben ze totaal geen aandacht voor de sociale gevolgen van de drastische besparingen.

In een poging om de ‘verontwaardigden’ te sussen, heeft de socialistische regering eerder deze maand een maximumbedrag opgelegd aan de banken dat ze kunnen terugvorderen van wanbetalers met een hypotheek.

Update 10:30

Woensdagochtend is er in verschillende twitterberichten en op Facebook melding gemaakt van de ontruiming door de politie van een tentenkamp voor het parlement in Madrid. Zie foto’s

Een groep ‘verontwaardigden’ is er gaan kamperen om een document af te geven met het verslag van de volksvergaderingen die gehouden zijn in dorpen waar de ‘volksmars van de verontwaardigden’ is gepasseerd. In het document  wordt de politieke corruptie aangeklaagd en de verwaarlozing van de dorpen.

Woensdag is er een plenaire zitting in het Spaanse parlement. Eerste minister Zapatero zal het parlement inlichten over de onlangs genomen Europese beslissingen om Griekenland te redden.

Een filmpje van de aankomst:

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!