Nieuws, Samenleving, België, Gent -

Gentse Backstage gekraakt

Gentse krakers bezetten sinds enkele dagen het voormalige socialistische cultuurhuis de Backstage in Gent. Naar eigen zeggen doen ze dit uit protest tegen het Gentse woonbeleid, dat asociaal zou zijn en arme mensen zou discrimineren.

maandag 18 juli 2011 16:41
Spread the love

De krakers vertoeven in een centrale hal waar ze bier schenken en volkskeukens organiseren. Bezoekers van goede wil zijn welkom en de krakers proberen creatievelingen aan te trekken om de gestripte theaterzaal en ruimtes op een ludieke manier te gebruiken.

De Backstage diende vanaf de oprichting in 1931 tot 1983 als drukkerij en de redactie van het dagblad Vooruit. Het gebouw met zijn monumentale Art Deco gevel werd ontworpen door Fernand Brunfaut, naar eigen zeggen om het socialistische gedachtegoed in de architectuur te promoten.

Na leegstand tot 1990 kreeg het gebouw een nieuwe bestemming als theaterzaal. In 2009 wordt de Backstage echter opgekocht door de vastgoedgroep Upgrade Estate. De bedoeling was om er een woonproject in te realiseren. Enkele maanden geleden keurde het Gentse schepencollege de aanvraag goed om er studentenkamers in onder te brengen.

De kraak vond plaats aan het begin van de Gentse Feesten. De groep voert actie tegen het in hun ogen hypocriete woonbeleid van de stad. Dat de Backstage, als socialistische cultuurcentrum, in handen komt van de commerciële vastgoedsector, maakt de bezetting voor de krakers symbolisch.

Ze willen er een vrije ruimte realiseren die een alternatief moet bieden voor het steeds commerciëlere karakter van de Gentse Feesten. De actievoerders zitten er in ieder geval droog.

take down
the paywall
steun ons nu!