Nieuws, Wereld, Milieu, Biodiversiteit -

“Een op tien dier- en plantsoorten sterft tegen 2100 uit”

Een op tien dier- en plantsoorten sterft tegen 2100 uit als de huidige klimaatwijziging aanhoudt. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Exeter in Groot-Brittannië.

dinsdag 12 juli 2011 15:47
Spread the love

De onderzoekers legden vroegere wetenschappelijke voorspellingen over de gevolgen van de klimaatverandering voor plant- en diersoorten naast de bekende Rode Lijst van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN), de lijst van soorten die achteruitgaan en met uitsterven bedreigd zijn.

Wetenschappelijke voorspellingen in het verleden bouwden vaak het voorbehoud in dat men niet wist hoe plant- en diersoorten zouden reageren op de klimaatwijziging. Maar de achteruitgang die men nu al vaststelt, komt meestal overeen met de voorspellingen, stelden de onderzoekers van de Universiteit van Exeter vast. Sommige prognoses waren zelfs te voorzichtig, aldus de studie.

De studie toont dat “de impact van de klimaatverandering overal gevoeld wordt, en bij alle dier- en plantgroepen”, zegt coauteur Robert Wilson. “Van vogels tot wormen tot zeezoogdieren, van hooggebergte tot jungles en oceanen: wetenschappers blijken het bij het rechte eind gehad te hebben dat klimaatwijziging een echte bedreiging is voor de soorten.”

Onzekerheid als excuus

Als er niets verandert, sterft een op tien dier- en plantsoorten uit tegen 2100. “Onze studie zou mensen wakker moeten schudden”, zegt Ilya Maclean, hoofdauteur van de studie. “De vele soorten die nu al achteruitgaan, kunnen uitsterven als de huidige gang van zaken aanhoudt. We moeten ophouden om onzekerheden als excuus in te roepen om niet in actie te schieten. Ons onderzoek toont dat de schadelijke effecten van klimaatwijziging nu al plaatsvinden, en zelfs sterker zijn dan voorspeld.”

Het is voor het eerst dat zoveel klimaatstudies worden getoetst aan de realiteit van plant- en diersoorten. Het onderzoek werd zopas gepubliceerd in de vakpublicatie Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

take down
the paywall
steun ons nu!