Uitreiking van de Prijs voor de Democratie 2010

Op 21 juli werd naar goede gewoonte de Prijs voor de Democratie en de Prijs Jaap Kruithof uitgereikt op het Sint-Jacobsplein, het hart van de Gentse feesten. De laureaten waren dit jaar de actiegroepen StRaten-Generaal en Ademloos, voor hun strijd tegen het voorgestelde plan voor de Oosterweelverbinding in Antwerpen.

Nieuws, Samenleving, België -

En de winnaars zijn… DeWereldMorgen.be en Field Liberation Movement

In Gent zijn de laureaten bekend gemaakt van de twintigste Prijs voor de Democratie en van de Prijs Jaap Kruithof. En de winnaars zijn... DeWereldMorgen.be en het Field Liberation Movement.

donderdag 7 juli 2011 17:48
Spread the love

De jury van de jaarlijkse Prijs voor de Democratie en van de Prijs Jaap Kruithof hebben, zoals elk jaar, een lange avond achter de rug. Hun voorstellen, argumenten en discussies leverden op een gevorderd uur twee laureaten op.

In het geval van de Prijs voor de Democratie is er al voor de twintigste maal een laureaat. En nadat DeWereldMorgen.be vorig jaar reeds in de eindstrijd was geraakt, eindigde deze nieuwssite ditmaal helemaal bovenaan. DeWereldMorgen.be is dus de winnaar van de 20ste Prijs van de Democratie.

Het juryrapport vermeldt onder andere als motivatie: “DeWereldMorgen.be is één van de witte, niet-commerciële raven in het Vlaamse medialandschap… één van de weinige media-actoren die consistent aandacht besteedt aan de sociale bewegingen die, in binnen- en buitenland, in de huidige crisis de strijd aangaan voor onze sociale verworvenheden en de verdediging van de democratie…
De jury oordeelt dat DeWereldMorgen.be een belangrijke rol speelt in de verdieping van onze democratie.”

(voor de volledige motivatie van de jury – klik hier)

En wie won dan de Prijs Jaap Kruithof? Dat is een prijs voor wie een bijdrage levert aan een vernieuwend denken over de democratische samenleving ofwel een radicale actie heeft gevoerd om wantoestanden aan te klagen.

De winnaar is dit jaar Field Liberation Movement. Uit het juryrapport: “De jury spreekt zich door de bekroning helemaal niet uit tegen wetenschappelijk onderzoek, maar wil wel waarschuwen tegen vermarkting van onderzoek, wetenschappers en universiteiten en is van mening dat het FLM tenminste een stem is die gehoord moet worden in het belangrijke open publieke debat over de belangrijkste vragen voor de toekomst van ons welzijn.”

De publieke prijsuitreiking wordt georganiseerd op 21 juli om 19 uur op het groot podium bij Sint-Jacobs in Gent (tijdens de Gentse Feesten).

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!