Oordopjes kunnen tot 35 dB van het lawaai dempen, maar zijn slechts effectief als ze correct ingebracht worden. Ik stelde zelf vast dat het grootste deel van de gebruikers de dopjes in hun oor duwden zodat ze er voor nog voor 75 procent uitstaken. Op die manier wordt slechts een klein deel van de geluidsdruk weggenomen en creëert men een valse illusie van bescherming.

Nieuws, Samenleving, België, Jongeren, Gezondheidszorg, Festival, Joke Schauvliege, Preventie, Geluidsnormen, Oordopjes, Gehoorschade, Decibels, Concertorganisatoren -

Hoort u het (nog) goed?

De zomerconcerten en festivals komen eraan. Met veel en dikwijls (zeer) luide muziek. Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) deed begin dit jaar het voorstel om het maximale geluidsniveau te beperken tot 100 dB, wat door de festival- en concertorganisatoren afgewezen werd. Zij willen de norm op 103 dB houden, wat eigenlijk dubbel zo luid is.

woensdag 6 juli 2011 11:15
Spread the love

Ze argumenteren dat het publiek juist luide muziek wenst en dat het euforisch effect dat daardoor teweeg gebracht wordt door de beperking verloren zal gaan.

‘Luisterplezier’ noemen ze het. Dat het onherstelbare gehoorschade toebrengt en de achttienjarigen van vandaag tot een hoorapparaat veroordeelt op hun vijfendertigste laat hen blijkbaar koud.

De nieuwe overeenkomst tussen de minister en de muzieksector is er dan toch gekomen, mits enkele toegevingen. Het niveau van 100 dB wordt de regel, maar de meting ervan zal gebeuren op basis van een periode van één uur, waar die oorspronkelijk slechts 15 minuten bedroeg. Zo kunnen pieken en dalen beter opgevangen worden.

Dit kan nog steeds leiden tot aanzienlijke periodes waar de 100 dB ruim kan worden overschreden en de gevaren dus blijven. Bovendien treedt de regel pas volgend jaar in werking.

take down
the paywall
steun ons nu!