Cultuur, De week in muziek -

Luisterpost: De Week in Muziek 30.05

Deze week nieuws over Morrissey, twintig downloads van covers door Radiohead, nieuw werk van Kate Bush en Thurston Moore, festivalnieuws met Boterhammen In Het Park, Boomtown, Couleur Café en het Brugse Klinkers-gebeuren. Vreemde eend in de bijt is acteur Jeff Bridges en als toemaatje gratis legale tracks van Brian Eno en Moby.

maandag 30 mei 2011 08:26
Spread the love

Radiohead

De Stereogum-website heeft het opnieuw geflikt. Waar ze vorige week tien covers door Bon Iver aan het net toevertrouwde, daar geeft het webmagazine nu liefst twintig downloads van Radiohead aan de massa’s weg. De kwaliteit varieert van behoorlijk tot excellent en de keuze gaat van ‘The Headmasters’ Ritual’ van The Smiths tot vijf Neil Youngliedjes en verder songs van Elvis Costello, Björk, Joy Division (twee keer), Blondie, Can, Oasis, Glen Campbell… Voor de liefhebbers een ware goudmijn.

En nu we toch bezig zijn; Brian Eno brengt binnenkort wéér een nieuwe plaat uit (de man is geen workaholic, maar een complete fabriekswijk) en deze keer samen met de dichter Rick Holland. Uit die sessies geeft hij een track weg die niet op de plaat staat. 

Ook vrijgevig is Moby die een mooie orkestrale track exclusief weggeeft op zijn website.

Een fijne mixtape voor wie zijn zomer graag met een licht dansbriesje aan wil zuiveren vind je hier. De mix (met onder meer Four Tet) komt trouwens uit het Chk Chk Chk-kamp. Nice one.

Morrissey

Ons hart gaat nog steeds een paar tikken sneller slaan, als we horen dat de voorman van de beste Britse band van de jaren ’80 naar ons land komt. Jawel, Morrissey de legendarische zanger van The Smiths komt naar de Lokerse Feesten. Een coup die kan tellen en dat op 4 augustus. Vleeseters blijven die dag best thuis want de feesten maken er speciaal voor hem een veggie-dag van.  Het legendarische paardenworstenkraam zal die avond dus dicht blijven. Het is niet de eerste keer dat de Lokerse Feesten hoge ogen gooien met een legendarische naam. Eerder waren er al onder meer Brian Wilson, The Stooges, The New York Doll en The Sex Pistols. 

Festivalnieuws

De AB heeft het programma van het Boterhammen In Het Park-festival bekendgemaakt. Gratis in het Warandepark (aan het Koninklijk Paleis in Brussel) treden onder meer Yevgueni, Eva De Roovere, BUURMAN, Hannelore Bedert, Johan Verminnen en Hans Mortelmans op tussen 22 augustus en 28 augustus. Ook het Boomtownfestival (tijdens de Gentse Feesten) geeft nog een reeks namen vrij: 13&God, Connan Mockasin, Hannah Peel, Tu Fawning, Drums are for Parades, Tom Pintens, Kiss the anus of a Black Cat, Sarah Ferri en The Antler King . Naast veel jonge en onbekende muziek wordt er op Boomtown via ‘Alles Kan’ ook ruimte gemaakt voor dans- en theateracts, en beeldende kunst. En ook de laatste namen van Couleur Café zijn de moeite: DJ Shadow, Kid Koala & Calle 13.

In Brugge is er dan weer tussen 29 juli en 13 augustus de 16de editie van KLINKERS. Met o.a. Zap Mama, Amparo Sanchez, The Selecter, Sergent Garcia, Baloji, Low Vertical… en verder ook onder meer  Klinkers Comedy met o.a. Wouter Deprez en Xander De Rycke. Voor het betere Benenwerk is er de Ballroom Brugeoise met o.a. Discobar Galaxie, Jazzanova, Ben Westbeech en Radio Modern.

Jeff Bridges

Een acteur? Wat doet die in de Week in Muziek? Tja, tegenwoordig lijkt het wel schering en inslag dat acteurs ook platen maken. Het Bekende Namen-syndroom dat al langer de boekenmarkt vervuilt, heeft ook toegeslagen in een muziekindustrie die alle strohalmen uitprobeert. We denken maar aan de plaatjes van filmsterren als Hugh Laurie, Zooey Deschanel, Milla Jovovich, Scarlett Johansson, Julliette Lewis, Kevin Costner en zelfs David Lynch… Daar komt op 16 augustus Jeff Bridges (bekend van o.a.’The Big Lebowski’) bij die meteen mag debuteren op het gerenommeerde Blue Note-label. De plaat werd geproduceerd door niemand minder dan T-Bone Burnett en onder meer Marc Ribot en Rosanne Cash geven muzikale steun.

David Thomas Broughton en andere nieuwe cd’s

De mooiste plaat deze week komt van een haast volslagen onbekende naam. Maar David Thomas Broughton geeft op ‘Outbreeding’ een sterke draai aan het begrip ‘NU-Folk’. De man fuseert zijn folk met lichte elektronica en ijzersterke teksten. Het herinnert ons aan wijlen John Martin en zo’n referentie kan nooit slecht zijn. Verder is er deze week nieuw werk (nou ja) van Kate Bush die op ‘Director’s Cut’ een paar van haar oudere platen onder handen neemt en er een stel nieuwe songs aan toevoegt. De natte droom van elke regisseur. Zouden al die filmsterren en regisseurs die in de popmuziek verzeild geraken (zie hierboven) daarvoor gezorgd hebben? Wij wachten nu al op de director’s cut van ‘Never Mind The Bollocks’. Verder is er ‘31 songs for Japan’ (met onder meer Hauschka, Peter Broderick, Isan, Sylvian Chaveau, Machinefabriek…) naast de nieuwste van Sonic Youths Thurston Moore (‘Demolished Thoughts’) in een productie van niemand minder dan Beck. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!