Nieuws, Samenleving, België, Antwerpen, Jongeren, Stampmedia, Antwerpen, Oivo, Samenwonen, Co-housing, De Winkelhaak, Huurdersbond -

Besparen op de huur met co-housing

ANTWERPEN - Jongeren huren steeds vaker samen een huis of appartement. Zo kunnen ze toch mooi wonen tegen een betaalbare prijs. Zaterdag 21 mei was er in De Winkelhaak een trefdag over het fenomeen co-housing. Daar konden jongeren andere geïnteresseerden ontmoeten en kregen ze allerhande tips.

donderdag 26 mei 2011 10:50
Spread the love

Dat samen huren met vrienden of onbekenden in de lift zit, blijkt uit een studie die dateert van november 2010 van OIVO, het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties.

Vooral bij jongeren is het de laatste jaren een trend om samen een huis of appartement te huren. Uit de studie blijkt dat 58 procent van de 18- tot 29-jarigen gewonnen is voor het idee en één op de twee denkt dat het fenomeen de komende jaren zal uitbreiden.

Dat merkten ze ook bij het stadsbestuur van Antwerpen op. Zaterdag 21 mei organiseerde de stad een trefdag over co-housing in het Antwerps designcentrum De Winkelhaak.

Een dertigtal deelnemers kwam daar samen om informatie te verzamelen over co-housing. “Omdat er nog niets werd gedaan, hebben we vanuit de stad Antwerpen deze ontmoetingsdag georganiseerd”, zegt Fabienne Dehaese, die alles in goede banen leidde.

In De Winkelhaak kregen de deelnemers uitleg van een expert van de Huurdersbond over de juridische kant van de zaak. Daarnaast kregen de vooral jonge bezoekers de kans om toekomstige huisgenoten te zoeken.

“Het was de bedoeling om verhuurders van panden samen te brengen met toekomstige huurders”, vertelt Dehaese. “Maar er waren nogal weinig aanbieders. Er werd dus vooral gesocialized tussen mogelijke co-housers.”

Samen is leuker dan alleen

Uit dezelfde studie van OIVO blijkt dat twee op de drie respondenten samen zou huren om goedkoper in een comfortabeler huis te wonen. Een gewone huurder betaalt dan ook 25 tot 40 procent meer dan een gemeenschappelijke huurder.

Ook Fabienne Dehaese ondervond dat de deelnemers aan de trefdag goedkoper willen huren: “Door samen iets te huren kunnen ze toch van een bepaalde standaard genieten zonder dat het onbetaalbaar wordt. Maar natuurlijk geldt ook: samen is altijd leuker dan alleen.”

Dat laatste wordt ook door de OIVO-studie bevestigt. 43 procent zou kiezen voor deze formule om nieuwe vrienden te maken.

Opnieuw in het najaar?

De stad denkt er over om het initiatief in het najaar nog eens te herhalen. “Nu zaten heel wat studenten al in de blokperiode, waardoor ze niet konden komen. Daarom denken we er over om in september of oktober, als er veel studenten zijn afgestudeerd, deze trefdag nog eens opnieuw te organiseren.”

© 2011 – StampMedia/Lessius – Robbe van Lier

take down
the paywall
steun ons nu!