Nieuws, Samenleving, België, Stampmedia, Kleuters, Prentenboek, Blindenzorg licht en liefde, Freya Vlerick, Jan Dewittex, Braille, Blinden, Multisensoriële ervaring -

Een prentenboek om aan te voelen

Begin juni verschijnt de tweede druk van 'Rare snuiters', een inclusief prentenboek met reliëf, kleur, braille, grootletterdruk en cd. In anderhalve maand tijd gingen duizend exemplaren over de toonbank.

woensdag 25 mei 2011 12:35
Spread the love

Het boek is ontstaan als eindwerk van een grafisch ontwerpster. “Freya Vlerick had besloten zowel voor blinde als voor ziende kinderen een boek te maken”, legt auteur Jan Dewitte uit. “Als documentalist bij Licht en Liefde beschikte ik over voorbeelden van blindvriendelijke kinderboeken. Ik schrijf al langer voor kinderen en maakte gedichten bij Freya’s tekeningen.”

Elk dierengedicht leent zich tot een gesprek: “Eén gedicht gaat over een schaap dat allergisch is voor wol. Het scheert zich. Maar de oom, allergisch voor gras, heeft het moeilijker. Alles kan altijd erger.”

Het varken kaart vegetarisme aan. En de rups? “De rups kijkt niet op een poot meer of minder. En zijn ze versleten, dan wordt hij een vlinder.” Korte en lange, filosofische en speelse gedichten wisselen elkaar af.

Lang traject

De zoektocht naar geschikte druktechnieken om kleur en reliëf te combineren liep niet van een leien dakje. “Reliëf druk je met naalden of met doorzichtige reliëfinkt. De inkt kostte te veel, de putjes van de naalden op de keerzijde van het blad stoorden de ziende lezer.”

Uiteindelijk nam een Poolse drukkerij contact op. “Zij hadden geïnvesteerd in een nieuwe technologie om doorzichtig reliëf aan te brengen met zeefdruk. Ze boden ons een voordelige prijs in de hoop op nog meer opdrachten uit België en Nederland.”

Multisensoriële ervaring

De lange zoektocht naar een uitgever had voordelen: “We konden het boek volledig toegankelijk maken voor iedereen, met meer contrast en grotere letters voor slechtzienden en een heuse ‘gps voor voelende vingers’. Ook hebben we het concept op blindenschool Spermalie uitgetest.”

Een nieuwe wereld gaat open voor elk kind: “Blinden ontdekken de kleuren en gelaatsuitdrukkingen via de stem op de cd. Luchtige weetjes tussen de beschrijvingen door maken die informatie ook voor ziende kinderen interessant en leren hen voelen.”

De bundel toont dat iedereen, met of zonder ogen, even veel van de wereld ‘ziet’, maar op verschillende manieren.

Van kleuters tot onderwijzers

Rare snuiters richt zich tot een brede doelgroep: “Kleuters voelen graag aan de tekeningen; hun tastzin is beter ontwikkeld. De thematiek is voor kinderen van zes tot tien jaar op maat gesneden. Elfjarigen ontcijferen dan weer vol overgave de mysterieuze brailleboodschap bij elke prent.”

Met het boek hopen Dewitte en Vlerick iedereen te bereiken: “We verkopen het boek niet alleen via Licht en Liefde, maar bewust ook in de boekhandel en aan scholen. 150 leerkrachten kunnen het boek winnen via Klasse, met een origineel lesconcept rond de thematiek.”

Of er nog een vervolg komt, weet Dewitte niet: “De koper betaalt 29,95 euro. De productieprijs ligt hoger en bij verkoop in winkels moeten we heel grote winstmarges toestaan. Maar een duurder boek zou geïnteresseerden afschrikken.”

Het concept reist de wereld rond en wellicht komt Australië met een Engelse vertaling op de proppen. In België blijft het voorlopig bij 500 extra exemplaren, dus snel zijn is de boodschap.

© 2011 – StampMedia – Ellen Kil

take down
the paywall
steun ons nu!