Nieuws, Wereld, Politiek, Thailand -

Rode Hemden duiken opnieuw op in Thaïse verkiezingscampagne

"Dit is een primeur in de Thaïse geschiedenis", zegt Pitch Pongsawat, politiek wetenschapper aan de Chulalongkorn Universiteit in Bangkok. "We hebben zo'n fusie tussen straatprotesten en grote partijen nog nooit gezien tijdens een verkiezingscampagne."

zondag 22 mei 2011 15:01
Spread the love

“Ze zijn groter en meer vastberaden geworden”, zegt Pitch. Hij heeft het over de “Roodhemden”, demonstranten die al sinds 2008 het conservatieve koningsgezinde establishment uitdagen.

Op 19 mei werd de alliantie voor het eerst duidelijk zichtbaar. De dag begon met de inschrijving van de kandidaten van 26 politieke partijen, maar eindigde met de terugkeer van de Roodhemden op straat.

Het was geen toevallige datum: 19 mei is de eerste verjaardag van het bloedige onderdrukken door Thaïse troepen van aanhoudende straatprotesten door de Roodhemden. Daarbij kwamen volgens mensenrechtenorganisaties 84 burgers om. Ook het leger verloor bij vuurgevechten zeven soldaten.

“De troepen beschoten er demonstranten en gewapende militanten schoten er op soldaten, maar niemand is ter verantwoording geroepen”, zegt Brad Adamsvan Human Rights Watch (HRW). “De slachtoffers en gewonden verdienen beter. De overheid moet ervoor zorgen dat de verantwoordelijken aan beide kanten gezocht en berecht worden.”

Phue Thai

De woede van de Roodhemden is gericht op de regering van eerste minister Abhisit Vejjajiva. Zijn Democratische Partij krijgt het moeilijk tegen de Phue Thai Partij, die naar verwachting zal profiteren van de straatprotesten. De alliantie tussen de partij en de demonstranten is te verklaren door de politieke kracht achter beiden: de voormalige eerste minister Thaksin Shinawatra, die in ballingschap verblijft om een rechtszaak voor corruptie te vermijden.

De populariteit van Thaksin onder de Roodhemden ontstond door zijn inspanningen als eerste minister om de schuld af te bouwen, gezondheidszorg aan te bieden en de economie aan te zwengelen. De Phue Thai-partij belooft een gelijkaardig beleid.

“De Roodhemden en de Phue Thai Partij zijn twee benen van dezelfde beweging”, zegt Weng Tojirakarn, een leider van de Roodhemden die meedingt naar een zetel in het parlement. “Het ene been vecht voor verandering binnen het parlement, het andere doet dat buiten het parlement, maar op een legitieme manier.”

take down
the paywall
steun ons nu!