Nieuws, Samenleving, België -

Filantropie zit in de lift

Filantropie bestaat dat nog? Wie geeft geld, en waarom? En hoe vind ik een filantroop? Op deze en andere vragen probeerde de 'Dag van de filantropie' - die op 10 mei in Brussel plaatsvond - een antwoord te bieden. Filantropie is een groeiende sector, zegt organisator Josse Abrahams van de Koning Boudewijnstichting

donderdag 19 mei 2011 10:13
Spread the love

“Met deze tweede editie van ‘De dag van de filantropie’ proberen we de hele sector die met filantropie bezig is, samen te brengen en hun tonen wat er allemaal mogelijk is”, zegt Abrahams, “Stichtingen zoals de KBS (Koning Boudewijnstichting), ngo’s, notarissen die met erfenissen te maken hebben en vermogensbankiers komen op deze dag af.”

“Filantropie is de laatste jaren enorm toegenomen ondanks de crisis”, zegt Abrahams. “Zo telde de KBS 150 fondsen in 2007, en dat is meer dan verdubbeld tot 350 fondsen. Je zit met een hele generatie babyboomers die goed geboerd hebben en op hun oude dag met hun vermogen iets willen doen voor een goed doel. Maar in de huidige tijdsgeest willen ze niet zomaar doneren maar ook betrokken worden en zicht krijgen op de projecten die ze steunen en op de impact van hun steun.”

Kan filantropie dan soelaas bieden in tijden van besparingen? “Filantropie kan de overheid nooit vervangen. Ze heeft er niet de middelen voor. Een stichting kan enkel op een beperkt terrein en heel gericht iets doen, bijvoorbeeld bepaalde hiaten vullen die de staat laat liggen. De twee zijn dus complementair. We merken wel dat in tijden van crisis veel meer reacties zijn op onze projectoproepen”, zegt Abrahams.

Hoe vind je een filantroop? “Je kan inschrijven op de nieuwsbrieven van de KBS, zo ontvang je de oproepen per thema. Sinds februari hebben we ook de website filantropie.be opgericht. Daar kunnen verenigingen zich gratis registreren. De bedoeling is dat het een website wordt waar potentiële donateurs de gepaste vereniging kan vinden in de sector die hem of haar interesseert. Momenteel zijn er al 1100 organisaties geregistreerd en we willen naar 7000 organisaties gaan”, aldus Abrahams.

take down
the paywall
steun ons nu!