Twijfels over Afrikaanse vrijhandelszone
Nieuws, Wereld, Afrika, Economie, Wereldhandel, Vrijhandel, Vrijhandelszone, Afrikaanse vrijhandelszone -

Twijfels over Afrikaanse vrijhandelszone

Er rijzen steeds meer twijfels over de voordelen van een grote Afrikaanse vrijhandelszone, de geplande alliantie tussen de drie reeds bestaande handelsblokken in Afrika. Verschillende experts vragen zich af of de concurrentiekracht er echt door zal versterken.

zondag 24 april 2011 11:25
Spread the love

“Vrijhandelsgebieden zijn op zichzelf geen motor van groei”, zei Paul Kalenga, adviseur bij de Zuidelijk Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap (SADC), op een debat in Windhoek over de vraag of kleine landen gereed zijn om mee te doen.

De SADC is in onderhandeling met de Oost-Afrikaanse Handelsgemeenschap (EAC) en de Gemeenschappelijke Markt voor Oostelijk en Zuidelijk Afrika (Comesa) om tot een vrijhandelszone te komen. Dat gebied zou dan 26 landen beslaan met in totaal 521 miljoen consumenten.

Vrijhandel SADC lukt niet echt

“De discussie zou niet alleen over tarieven moeten gaan, maar over het bouwen van concurrentiekracht”, zei Kalenga, die erop wees dat het zelfs binnen de SADC niet lukt om echt tot vrijhandel te komen.

De SADC-lidstaten hebben de neiging om in de onderhandelingen alles als ‘gevoelig’ product aan te merken, om het zodoende van vrijhandel uit te sluiten. “SADC-staten kunnen niet eens in tarwebloem handelen omdat de lidstaten het niet eens kunnen worden over de regels omtrent het land van herkomst.”

Volgens Kalenga moet de tripartiete vrijhandelszone daarom anders opgebouwd worden. “Landen zouden producten alleen mogen uitsluiten op basis van ontwikkelingsbeleid. Dat ligt gevoelig. Toen we met Zambiaanse boeren spraken over het verlagen van de landbouwtarieven, werden we er haast uitgegooid.” Volgens hem moeten landen de handel vergroten door te specialiseren. “Zoals Botswana, dat zich heeft gespecialiseerd in diensten, en Namibië, dat zichzelf met Walvisbaai als transportknooppunt heeft gevestigd.”

Duidelijk industriebeleid ontbreekt

“Wat ontbreekt, is een duidelijk industriebeleid, waarop onze visie van regionale integratie kan worden gebouwd”, zegt Tarah Shaanika, directeur van de Kamer van Koophandel in Namibië. Ook Paulina Elago, de directeur voor Tanzania van Trade Mark East Africa, mist de strategie.

“Ontwikkelen we bepaalde sectoren uit strategisch oogpunt?”, vroeg ze. Ze wees vooral op de groeikansen in de handel in diensten. “Er is geen garantie dat die sectoren ineens gaan functioneren door de vrijhandelszone. We moeten zoeken naar diensten die echt voor toegevoegde waarde in Afrika gaan zorgen, zoals transport, energie, logistiek en banken.”

Om niet dezelfde fouten te maken als de SADC moet de vrijhandelszone niet overhaast worden doorgedrukt, aldus Elago, verwijzend naar de deadline van midden 2011 wanneer er een blauwdruk zou moeten liggen. “De vrijhandelszone gaat niet alles oplossen, maar het kan wel maatregelen op een breder vlak aanmoedigen.”

take down
the paywall
steun ons nu!