Eén van de nieuwe pagina's die na het verwijderen van de vorige is gecreërd
Nieuws, Wereld, Israël Palestina, Facebookpagina, Yuli Edelstein -

Facebook censureert fanpagina Palestijnse Intifada

Onder druk van Israël en de Amerikaanse conservatieve belangengroep Judicial Watch heeft Facebook vorige week een pagina verwijderd die de Palestijnen opriep om op straat te komen op 15 mei voor de 'Derde Palestijnse Intifada' tegen Israël. De pagina verzamelde in no time 340.000 'likes'.

donderdag 7 april 2011 12:30
Spread the love

Een van de klachten kwam van de Israëlische minister van Informatie en Diaspora, Yuli Edelstein, die een persoonlijke brief stuurde naar de oprichter van Facebook Mark Zuckerberg met de vraag om de pagina te verwijderen.

Kort daarop werden er verschillende nieuwe groepen opgericht onder dezelfde naam. Eén daarvan heeft nu al 40.000 leden. De vraag is wat Facebook zal doen. Ook deze groepen verwijderen?

Dan moet Facebook politie-agent spelen en ook optreden tegen de andere offensieve groepen en pagina’s op Facebook. Als ze het niet doet, maakt ze een duidelijk politiek statement.

Facebook-woordvoerder Andrew Noyes heeft hierover een vaag statement gegeven. Volgens hem is de pagina na klachten gemonitored en overtrad de Intifada-pagina de regels van Facebook:

“Sommige opmerkingen en inhoud kunnen iemand tegen de borst stuiten zoals kritiek op een bepaalde cultuur, land, religie, leefstijl of politieke ideologie, maar dat alleen is geen reden om de discussie te verwijderen”, aldus de verklaring.

“We zijn ervan overtuigd dat Facebook-gebruikers de mogelijkheid hebben om hun mening te uiten. En het is niet onze gewoonte om inhoud, groepen of pagina’s die zich uitspreken tegen landen, religies, politieke entiteiten, of ideeën te verwijderen.”

“Maar individuele berichten en reacties op de pagina van Facebook die als problematisch beschouwd worden, zullen door Facebook onderzocht en verwijderd worden indien nodig”, aldus nog de woordvoerder.

Het conflict over de pagina illustreert duidelijk de uitdagingen waarmee Facebook en andere socialenetwerkplatformen nu worstelen. De platformen die initieel ontwikkeld werden om foto’s te delen en persoonlijke updates uit te wisselen met vrienden, zijn een krachtig communicatie- en mobilisatiemiddel geworden om bepaalde wantoestanden aan te klagen, zeker in landen met een beperkte vrijheid van meningsuiting.

Facebook en co proberen zich neutraal op te stellen en vertrouwen op de bestaande gebruiksvoorwaarden, maar zullen die in de toekomst nog toereikend zijn?

Bij de recente Arabische revoltes heeft ook Facebook een belangrijke rol gespeeld. Daarom rijst de vraag of de Arabische bevolking Facebook nog steeds op handen zal dragen als ze ziet dat Facebook de pro-Palestijnse strijd censureert, maar dat zionistische, pro-Israëlische en islamofobe groepen wel vrij hun ideeën kunnen verspreiden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!