Brussel, Lokaal, België, Stampmedia, Regeringsvorming, Brussel, Op naar het frietplein -

Protest tegen uitstel regeringsvorming

BRUSSEL - Op dinsdag 29 maart doopten Brusselse jongeren voor de tweede keer het Flageyplein in Elsene om tot ‘frietplein’. Daarmee wilden ze nogmaals protesteren tegen de schijnbaar eindeloze regeringsvorming en een mogelijke splitsing van België. Ongeveer 1.500 jongeren kwamen hun steun betonen met de Belgische driekleur in de ene hand en een frisse pint in de andere.

donderdag 31 maart 2011 13:00
Spread the love

De actie heette voluit ‘Op naar het frietplein’ en ging uit van het platform ‘Niet in onze Naam – Jong’.

“België breekt met 289 dagen zonder regering het wereldrecord. We willen duidelijk maken dat we die politieke impasse beu zijn”, zegt Michaël Verbauwhede, voorzitter van de Franstalige studentenfederatie.

Hij benadrukt dat de actie enkel zoveel mogelijk mensen wil bereiken en geen politieke agenda volgt. “Iedereen hier op het Flageyplein weet waarvoor hij hier staat. Het gaat om solidariteit en de eenheid van België, los van enige politieke partij.”

Vanaf 15 uur werd op het Flageyplein de spits afgebeten met speeches. Met vurige overtuiging pleitten de sprekers voor een verzoening tussen Vlamingen, Walen en Brusselaars. Ze stelden ook een aantal eisen aan politici: een federale kieskring, het behoud van de sociale zekerheid en Brussel als laboratorium voor de multiculturele samenleving.

Voorts wilden ze meer geld voor onderwijs en verplichte lessen Nederlands en Frans in het lager en middelbaar onderwijs. Een dj-set en Belgisch bier zorgden tussen de speeches door voor wat sfeer.

© 2011 – StampMedia – Tekst en foto’s: Nils Deputter

take down
the paywall
steun ons nu!