De verteller Karel Heirbaut aan het werk
Verslag, Nieuws, Cultuur, België, Karel Heirbaut -

De ‘Plastrontrekker’ is terug

In Sint-Niklaas kan je de komende weken kennis maken met het leven en werk van Karel Heirbaut. De oud-vakbondsman van de Boelwerf is moeilijk samen te vatten onder één noemer. Hij was sociaal activist, fotograaf, schrijver, verteller, toneelspeler, wereldreiziger en voor de mensen die hem gekend hebben wellicht nog veel meer.

donderdag 31 maart 2011 13:46
Spread the love

Karel Heirbaut stierf in 2001 aan asbestkanker, een ziekte waar hij als vakbondsman voor waarschuwde. Hij werd 73 en liet een omvangrijk en zeer gevarieerd oeuvre na. Zijn eerste artistieke roeping was de fotografie. De Standaard noemde hem ooit de belangrijkste Belgische arbeidersfotograaf.

Hij begon zijn collega’s te fotograferen met een geleend toestel nadat hij vernomen had dat zijn werkgever een fotoboek wou uitgeven naar aanleiding van 150 jaar Boelwerf. Daarin was alleen plaats voor foto’s van schepen en niet voor de mannen die de schepen bouwden.

Van 26 maart tot 23 april kan u de foto’s van Heirbaut bekijken in de bibliotheek van Sint-Niklaas.Daar wordt ook vijf maal de documentaire ‘De Plastrontrekker’ getoond. De documentaire werd gemaakt door zijn dochter en schoonzoon, Trees en Jef Maes. Zij interviewden mensen die hem gekend hebben en verzamelden uniek archiefmateriaal.

De titel van de film verwijst naar de geuzennaam van Heirbaut. Ooit trok hij aan de das van de personeelschef van de Boelwerf.

Er is ook de website www.karelheirbaut.be waarop heel wat foto’s, teksten, geluidsfragmenten en video’s staan.

take down
the paywall
steun ons nu!