Op wie kan Laurent Gbagbo nog rekenen nu zijn rivalen Abidjan naderen? (foto: IRIN)
Nieuws, Wereld, Afrika, Politiek, Zuid-Afrika, Frankrijk, Rebellen, Burgeroorlog, Ivoorkust, Alassane Ouattara, Laurent Gbagbo, ECOWAS, Abidjan, ONUCI, VN-blauwhelmen, Opération Licorne, Huurlingen, San Pedro, Patriottische jeugdmilities, VN-resolutie 1975, Philippe Mangou -

Angst overheerst in Abidjan nu eindstrijd nadert

De ontwikkelingen van de laatste dagen in de Ivoriaanse burgeroorlog gaan bijzonder snel. Woensdagavond konden de troepen die de verkozen president Alassane Ouattara steunen zonder veel weerstand de hoofdstad Yamoussoukro en de havenstad San Pedro innemen. Ze naderen nu de miljoenenstad Abidjan waar de angst van de bevolking voor een militaire escalatie met het uur toeneemt.

donderdag 31 maart 2011 21:10
Spread the love

In New-York heeft de VN-Veiligheidsraad woensdagavond unaniem een voorstel van resolutie (resolutie 1975-2011) over de Ivoriaanse crisis goedgekeurd. Het voorstel was ingediend door Frankrijk en Nigeria en kwam er op uitdrukkelijk verzoek van ECOWAS, het samenwerkingsverband van de West-Afrikaanse staten.

Duidelijke VN-resolutie unaniem goedgekeurd

De resolutie voorziet gerichte sancties tegen het regime van Laurent Gbagbo en zijn entourage, een bevriezing van al hun buitenlandse tegoeden en een absoluut reisverbod. De resolutie roept Gbagbo ook op om “onmiddellijk de macht af te staan aan de verkozen president”. Duidelijker kan een VN-resolutie moeilijk zijn.

Net als resolutie 1973 over Libië is er ook een passage opgenomen die stelt dat “alle nodige maatregelen moeten worden genomen om de burgerbevolking te beschermen tegen aanvallen met oorlogswapens”. Dat betekent concreet dat de VN-blauwhelmen van ONUCI ‘krachtdadiger’ zullen kunnen optreden tegen eventuele aanvallen tegen burgers. Het is een versterking van hun mandaat, iets waar al langer werd op aangedrongen. Frankrijk maakt ondertussen 2,5 miljoen euro extra vrij voor humanitaire noodhulp. 

Generaal vlucht naar Zuid-Afrikaanse ambassade

Blijkbaar heeft de VN-resolutie en de militaire successen van de rebellen die Ouattara steunen sommige hooggeplaatste figuren van het regime aan het denken gezet. Alvast generaal Philippe Mangou, stafchef van het regeringsleger, en tot woensdag een van de trouwste steunpilaren van Gbagbo, is naar de Zuid-Afrikaanse ambassade in Abidjan gevlucht. Dat bevestigde een woordvoerder van de ambassade. Voor het regeringsleger is dat een zware psychologische slag.

Alleen nog jeugdmilities?

Het ziet er meer en meer naar uit dat Gbagbo alleen nog op de patriottische jeugdmilities zal kunnen rekenen en op de Liberiaanse huurlingen voor de eindstrijd om Abidjan. Nu zijn aartsvijanden Abidjan naderen, is de vraag of het animo onder de Gbagbo-getrouwen nog lang stand zal houden. Een aangekondigde televisietoespraak van Gbagbo ging alvast niet door en er werd geen verklaring voor gegeven op de staatszender. Velen aanhangers zullen liever eieren voor hun geld kiezen.

Choi Young-jin, de Zuid-Koreaanse diplomaat die aan het hoofd staat van de VN-missie in Ivoorkust, bevestigde donderdag in een interview met France Info, dat de Ivoriaanse politiediensten en de gendarmerie “Gbagbo grotendeels hebben laten vallen”. De uittredende president zou zich verschanst hebben in het presidentieel paleis met leden van de presidentiële garde.

“Tout le monde retient son souffle”

De bevolking van de dichtbevolkte volkswijken van Abidjan houdt ondertussen de adem in. Niemand weet wat er de komende uren zal gebeuren en hoe de Gbagbo-troepen en milities zullen reageren op de omsingeling van de stad. Velen houden ook rekening met afrekeningen tussen aanhangers van het oude regime en grootschalige plunderingen.

De Franse militairen van de Opération Licorne, die samen met de VN-blauwhelmen van ONUCI moeten instaan voor de bescherming van de burgerbevolking, zouden in de loop van donderdagavond al discreet posities hebben ingenomen in de wijken waar veel buitenlanders wonen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!