Nieuws, België -

ABVV baas in Wetstraat voor enkele uren

donderdag 24 maart 2011 17:29
Spread the love

20.000 volgens de organisatoren, 15.000 volgens de politie: rode jassen vullen de Wetstraat. Het is natuurlijk symbolisch; en wekt ergernis van automobilisten en werkende mensen die meerdere bussen en metrostations moeten ontberen.

Maar het toont dat de honderdduizenden leden van de socialistische vakcentrales zich geen loonmatiging laten voorschrijven door een paar tiental Europese commissieleden en ministers. Symbolisch; maar het maakt duidelijk zichtbaar, dat de vakbonden, indien de nood aan de man (en de vrouw) zou komen, behalve last voor het verkeer, ook het land zouden kunnen lamleggen. Het ABVV is ook niet alleen: de “groentjes”  van het ACV demonstreerden aan het Atomium, en in de stations kwamen we gemengde kleuren tegen. Zelfs een blauwe ACLVB-ster konden we fotograferen (de grote media blijven leuteren over die verschillende plaatsen; “er is iets aan de hand”, “dit is ongezien”, “het vertrouwen is wel diep gezakt”). 

Het tema in de Wetstraat is: “competitiviteitspact nee, solidariteitspact JA” . Er moet een financiële transactietaks komen, zegt Rudy De Leeuw. De indexkoppeling van de lonen staat op vele affiches.
Er zijn syndicale delegaties en vlaggen uit Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Portugal…Op de tribune komen nationale vertegenwoordigers uitleggen dat dit een Europese actie is. Secretaris-generaal van de European Trade Unions ETUC  John Monks brengt een videoboodschap op de grote schermen die langs de Wetstraat staan opgesteld.

Tussen de massa vrouwen en mannen herkennen we Eddy Vanlancker, Caroline Copers, Alain Clauwaert (Algemene Centrale), Pia Desmet (BBTK), ACOD-Onderwijs-Antwerpen; en natuurlijk Rudy De Leeuw en Anne Demélenne. Het ABVV is nog steeds een nationale vakbond, een mengeling van Vlamingen, Walen en Brusselaars: de rode jasjes van de BBTK-SETCA zijn tweetalig, ook de slogan SAMEN STERK, ENSEMBLE ON EST PLUS FORT.

De bewapende politie had meerdere straten afgesloten met Friese ruiters. Aan het begin van de Wetstraat werd ook het waterkanon opengedraaid om ABVV-ers te stoppen die naar de verboden parlementaire zone wilden. Meteen hebben de grote media een kluif: de rellen! Vrijdag publiceert De Morgen van de betogingen slechts twee, bijna identieke, foto’s: 1 en 2 betogers tegenover de waterkanonnen. Verder niets.

Tweede deel van onze fotoreportage volgt. 

take down
the paywall
steun ons nu!