Verslag, Nieuws, België, ACV, Kav -

“Alle mannen naar de strijkles”

Pendelaars konden woensdagmorgen aan het Noordstation in Brussel strijkles krijgen. “Vrouwen draaien nog altijd voor een groot stuk op voor de huishoudelijke en zorgtaken. Daardoor zijn ze vaak verplicht deeltijds te werken”, zegt Ann Vermorgen, nationaal secretaris van het ACV. Dat is één van de redenen waarom vrouwen gemiddeld 21 procent minder verdienen dan mannen.

woensdag 16 maart 2011 10:08
Spread the love

Leden van de vakbond ACV en de vrouwenbeweging KAV klampten aan het Noordstation in Brussel pendelaars aan. Of ze niet even een strijkles willen volgen. “Een symbolische actie om mensen de ogen te openen en aan te sporen de rollenpatronen te doorbreken”, zegt Ann Vermorgen van het ACV.

Vrouwen besteden gemiddeld 10 uur per week aan huishoudelijke taken. Mannen komen er met minder dan de helft of vier uur vanaf. “De combinatie werk en gezin is daardoor veel moeilijker voor een vrouw. Als ze deeltijds gaat werken om het toch aan te kunnen, heeft dat gevolgen op haar loon, haar opleidingskansen en haar carrièremogelijkheden,” zegt Vermorgen.

Ook de overheid kan daar iets aan doen, vinden ACV en KAV. “Door te zorgen voor betaalbare en kwaliteitsvolle kinderopvang bijvoorbeeld. Of door gezinnen te ondersteunen met goede verlofstelsels”, zegt Vermorgen.

Net die voorzieningen komen onder druk door de nasleep van de economische en budgettaire crisis. “De combinatie arbeid en gezin wordt dan als een luxeprobleem gezien. Maar als daar in gesnoeid wordt, gaan we op lange termijn een prijs betalen.”

Het ACV kaart deze maand het probleem van de loonkloof ook aan in de ondernemingsraden van bedrijven.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!