Cultuur, Recensie, Cultuur, Dubstep, Rock, Pop, Brian Eno, Jon Hopkins, Leo Abrahams, Ambient -

Luisterpost: Brian Eno ‘Small Craft On A Milk Sea’

Brian Eno is een van de creatiefste muzikanten die er in de pop- en rockmuziek rondlopen. Hij was het die het begrip ‘ambient’ lanceerde. Verder maakte de Brit naam als producer van onder meer David Bowie, U2 en Talking Heads. Een nieuwe cd van de man blijft ook vandaag relevant.

woensdag 3 november 2010 23:54
Spread the love

 Dat laatste blijkt verder ook uit het feit dat het werkstuk op het hippe elektronicalabel Warp uitkomt. Eno maakte de nieuwe plaat niet alleen, want hij werkte op ‘Small Craft On A Milk Sea’ samen met elektronisch muzikant Jon Hopkins en producer/gitarist Leo Abrahams. Het is een heuse tijdreis geworden. Eno en zijn compagnons de route laveren hier tussen pure ambient, neo-klassiek en zelfs een paar moderne dubstep- en drum ‘n’ bass-passages. 

 
Het openingsnummer herinnert aan de etherische platen die Eno samen met Daniel Lanois (produceerde onder meer Bob Dylan en Neil Young) maakte. De compositie geeft perfect de sfeer van de titel en de hoes weer en de statige melodie drijft langzaam voorbij. Op ‘Complex Heaven’ is de rust haast tastbaar, al horen we nu duidelijk de aanwezigheid van Jon Hopkins (check Hopkins’ meesterwerk ‘Insides’ van vorig jaar) en Abrahams. De kalme wateren worden verlaten voor ‘Flint March’, een oefening in dubstep die qua sfeer mooi aan het beter werk van Clubroot of Burial refereert. Ook ‘Horse’ bedient zich van interessante ritmes die de donkere lagen mooi omlijsten. Op ‘Paleosonic’ keert Eno zowaar terug naar de sferen van ‘My Life In The Bush Of Ghosts’, baanbrekende plaat die hij samen met David Byrne maakte. Al vallen er nu geen samples van stemmen te horen. 
 
Zo gaat de trip door en weet het trio met louter instrumentale muziek krachtig en tegelijk melodieus de luisteraar aan te spreken. Excellent.
 
Beoordeling: ++++
(Warp)
 
legende:
-: om te vergeten
+: enkel voor fans
++: ongelijk niveau
+++: goed
+++1/2: zeker checken
++++: uitstekend
++++1/2: gegarandeerd in de eindlijst
+++++: plaat van het jaar

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!