Verslag, Nieuws, België, Brussel, België, Europese Unie, Nieuws, Lokaal -

Graffitiboodschappen tegen Fort Europa in Europese Wijk

In het hart van de Europese wijk in Brussel werden maandag politieke graffitiboodschappen aangetroffen. "Fortress Europe", "Feu au centre fermé", "Geen mens is illegaal" en "Stop deportations" werden geverfd in Europese vlaggen.

woensdag 22 september 2010 10:31
Spread the love

In de Archimedesstraat in het hart van de Europese wijk in Brussel werden maandag politieke graffitiboodschappen op het voetpad aangetroffen. “Fortress Europe”, “Feu au centre fermé”, “Geen mens is illegaal” en “Stop deportations” werden geverfd in Europese vlaggen. De sterren van de Europese Unie werden bovendien bedekt met een laagje geverfde prikkeldraad.

Het is onduidelijk wie er achter de actie zit. Mogelijk is er een verband met het No Border Camp dat tussen 25 september en 3 oktober in Brussel plaatsgrijpt.
 
De organisatie van het kamp meldt echter dat “het No Border Camp niets te maken heeft met graffiti of vandalisme, maar ook geen afstand neemt van deze actiemethoden” en verwijst naar een artikel op hun website met de titel “When injustice is law, resistance is duty”.

Deze tekst besluit met: “With the No Border camp we will support all actions carried out within the principles of the No Border Camp if the actions are focused on tackling the European/Belgian migration policy in its broadest sense. As a counterweight we expect all participants to use their preferred way of action with respect for the other forms of action-methods and to take responsibility in making this camp a success.”

Over “Fort Europa” schrijft No Border Camp: “De Europese Unie sluit al meer dan tien jaar zijn poorten voor migranten: Fort Europa is de realiteit. Europa versterkt de repressie die België en andere lidstaten voeren. Deze landen houden mensen in illegaliteit, doen razzia’s, sluiten mensen zonder papieren op en wijzen ze uit.”
 
“Op 1 juli nam België het voorzitterschap van de Raad van Europa op tot 31 december 2010. Als hoofdstad van Europa symboliseert Brussel het Europese antimigratiebeleid.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!