Geert Hoste steekt de draak met Bart De Wever
Bart de wever, boek, deurne, geert hoste, n-va, nva, stampmedia, stand-up, Dossier N-VA -

Geert Hoste steekt de draak met Bart De Wever

De Deurnese frituur ‘t Draakske werd dinsdagmorgen 24 augustus overrompeld door een massale persbelangstelling. Geert Hoste kwam er dan ook zijn nieuwste boek overhandigen aan fritkotfan Bart De Wever. De cabaratier liet alvast horen dat De Wever niet zou ontbreken in zijn eindjaarsshow.

woensdag 25 augustus 2010 09:24
Spread the love

Het is een traditie dat Vlaanderens populairste komiek zijn nieuwste werk voorstelt in aanwezigheid van een populaire politicus. Die keuze viel dan ook al snel op de alomtegenwoordige Bart de Wever. Geert Hoste verwelkomde hem alvast met een Latijnse spreuk: “Difficile est satiram non scribere” (het is moeilijk geen satire te schrijven, nvdr), waarbij ze beiden plaats namen achter de gezellige toog van de frituur ‘t Draakske.

Hoste belichaamt volgens de Wever het humoristisch geweten van de Belgische politiek. De NVA voorzitter bevestigde wel dat deze ontmoeting op een moeilijk moment viel. Niet komen leek hem nog een slechter idee. Daarnaast wou hij ook graag zijn steentje bijdragen aan de promotie van de Vlaamse frietcultuur. Hoste was alvast zeer blij met de uitnodiging van Bart’s favoriete eethuis, aangezien zijn eigen buurtfrituur recent was afgebroken.

Over de taalgrens

De boeklancering van ‘Naar De Letter’ kon zelfs op aandacht rekenen uit Wallonië. Vooral De Wever wordt dan ook met argusogen gevolgd door de Franstalige pers. Zowel De Wever als Hoste kregen enkele Franstalige vragen in de schoot geworpen, die ze met een kwinkslag pareerden. Er bleef wel de vraag of Bart wel tijd zou vinden om zijn cadeau te lezen. De Wever verzekerde dat de lange uren die hij doorbrengt in de auto wel wat tijd zouden bieden om het boek te kunnen doornemen.

Hoste beschrijft zijn nieuwe boek als een absurd-wetenschappelijke kijk op de Belgische mensensoort. Een fictief interview met de geit van Leterme brengt het ware verhaal achter de val van de regering. Verschillende van de boekthema’s zullen ook terugkeren in de eindejaarsconference, waarvan de ticketverkoop binnenkort van start gaat.

De groeiende interesse uit Franstalige hoek verandert in geen geval iets aan de carrièreplannen. Hoste verkiest dan ook om zich enkel te richten op het Vlaamse publiek. In zijn woorden geven de “spannende regeringsvorming en de showbizperikelen op Vlaams niveau” genoeg stof voor een goed gevulde zaalshow.

Frieten als ontbijt

De persconferentie werd opgefleurd door de fritventer die vanachter de toog alle gasten met verse frietjes beloonde. Bart zag het echter niet zitten om zelf toe te happen. “Een frituurbezoek om 9 uur is ook voor mij een unicum. Ik kan mij niet indenken – zelfs in mijn studententijd – ooit op dit vroege uur een pak friet te hebben besteld”, aldus De Wever.

Na dit komische kwartier begeleidde Hoste de NVA voorzitter terug naar zijn wagen. En zo vertrok De Wever even snel als hij was gekomen richting de Wetstraat om de regeringsonderhandelingen voort te zetten.

© 2010 – StampMedia – Yves Torbeyns

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!