Nieuws, België, Herexamens, jongeren, moslimjongeren, moslims, onderwijs, ramadan, stampmedia, studeren, vasten, Watmet -

Moslimjongeren combineren vasten met herexamens

Nu de maand ramadan in augustus en september valt, hebben jonge moslims met herexamens het extra moeilijk. Vier Limburgse studenten vertellen hoe de ramadan hun studieschema beïnvloedt. Allemaal proberen ze de vastenperiode tijdens de ‘blok’ bewust te beleven. Daarvoor bedenken ze soms erg creatieve oplossingen.

maandag 23 augustus 2010 16:24
Spread the love

“De herexamens zijn geen excuus om niet te vasten. Bovendien heb je de kans om je studies voor te bereiden in de maand juli ”, zegt de 20-jarige eerstejaarsstudent Yassin Ait Souss. Hij studeert politieke wetenschappen aan de VUB. “Ik studeer van 6 uur ’s morgens tot twee uur in de namiddag.’s Avonds, na het eten, studeer ik verder.” Met de taraweeh, de vrijwillige gebeden die rond 23 uur na het verplichte isha-gebed samen in de moskee plaatsvinden, doet hij mee wanneer hij tijd heeft. “Morgen moet ik om 5 uur ’s morgens opstaan om in Brussel mijn herexamen af te leggen.”

Voldoende slapen

De 20-jarige Herolinda Elshanaj studeert Financiën en Verzekeringen aan de KHLim. “Ik sta ’s morgens niet op om te eten zoals vele moslims. Ik vind het belangrijk om minstens acht tot negen uur slaap te nemen per dag. Om negen uur ’s morgens ga ik dan naar de bibliotheek om te studeren. Dat doe ik tot een uur of vijf. Daar zie je ook andere studenten die deze moeilijke studieperiode moeten doorspartelen, en dat stimuleert je. ’s Avonds probeer ik zoveel mogelijk fruit te eten en drink ik koffie om verder te kunnen studeren tot twee uur ‘s nachts.’

Persoonlijke bezinning

“Concentratiestoornissen en vermoeidheid zijn problemen die vaak voorkomen”, zegt Funda Celebi. Zij is een laatstejaarsstudente Rechtspraktijk. Toch doet ze mee met de ramadan en ervaart ze het als een persoonlijke bezinning waarbij ieder mens zijn grenzen ontdekt en verlegt. “Het gebrek aan voedsel hoeft geen hindernis te zijn, het vergt vaak een mentaal doorzettingsvermogen dat je als persoon sterker maakt.”

Ook de 20-jarige Hamza Boufika doet mee met de ramadan. Hij studeert logistiek management. “Vasten hoort bij de islam en dit wil ik met genoegen nakomen. Wanneer je hebt gevast en bovendien je herexamens goed hebt afgelegd, gaat er niets boven het gevoel van tevredenheid dat je dan ervaart.”

Zijn vriend Yassin Ait Souss gaat hiermee akkoord. “Vasten geeft me een mentale steun. Het feit dat ik God tevreden stel geeft me een goed gevoel. Ik kan er ook langer door studeren, want er zijn geen eetpauzes.” Hij staat wel op voor de maaltijd voor de ochtend. “ Dan eet ik voldoende om me voor te bereiden op de dag die volgt.”

“Vasten is ook een sociaal gebeuren”, zegt Elshanaj. “Zowel je vrienden als familie doen eraan mee en dat maakt het een stuk makkelijker. ’s Avonds heerst er dan ook een aangename sfeer aan tafel.” Ook zij spreekt van een spirituele voldoening. “Ik ben blij dat ik een belangrijk deel van mijn godsdienst praktiseer . Daarnaast ervaar ik ook hoe anderen in arme landen kampen met honger.” Of ze moeilijkheden ondervindt tijdens de herexamens? “Neen: de energie die ik nodig heb, haal ik uit mijn geloof.”

© 2010 – StampMedia – Ayse Karaagac

take down
the paywall
steun ons nu!