Verslag, Nieuws, Wereld, Milieu -

Vissers van Mississippi vinden zeewater nog te vuil

BILOXI -- Vissers voor de kust van Mississippi weigeren weer garnalen en oesters boven te halen omdat ze het water in de Golf van Mexico nog te vuil vinden. Vier maanden na de ramp met het olieboorplatform Deepwater Horizon had de Amerikaanse deelstaat Mississippi op 6 augustus zijn kustwateren weer geopend voor de visserij. De vissers eisen het ontslag van de ambtenaar die dat besluit nam.

zondag 22 augustus 2010 12:16
Spread the love

“Hier halen we al onze oesters boven”, wijst James “Catfish” Miller, een visser die IPS meeneemt voor een tochtje door de kustwateren. “Overal zweven nog olie en dispergeermiddelen rond.” Dat blijkt uit een proef met een absorberende doek aan een verzwaarde lijn die de bemanning op een achttal plaatsen overboord gooit. Als het wordt opgehaald, is het doek telkens bedekt met een bruine, olieachtige smurrie. Een mengsel van olie en middelen om die olie op te lossen, zeggen Miller en Mark Stewart, een andere visser die de tocht meemaakt.

Dispergeermiddelen

Beide vissers namen deel aan de acties van BP, de eigenaar van het boorplatform, om de olievervuiling te bestrijden. Ze kregen daarvoor een opleiding om olie en dispergeermiddelen te herkennen. BP geeft toe dat het minstens 7 miljoen liter van die chemische vloeistoffen heeft gebruikt om de gelekte olie te doen oplossen in het zeewater.

De ministeries voor Mariene Grondstoffen (DMR) en Milieu van Mississippi hadden op 6 augustus het vangstverbod opgeheven dat was ingesteld na de ramp met de Deepwater Horizon. Dat gebeurde in coördinatie met de Food and Drug Administration, de machtige federale dienst die de kwaliteit van levensmiddelen in de VS moet bewaken.

Net als veel andere vissers weigeren Miller en Stewart voorlopig weer aan de slag te gaan. Sommige ambtenaren van Mississippi beschuldigen de twee vissers ervan te liegen over hun vaststellingen. “Waarom zouden we liegen als ons inkomen afhangt van de mogelijkheid om hier te vissen?” antwoordt Miller daarop. “Het heeft geen zin om te vissen in giftig water. Volgens ons is de visserij veel te vroeg weer geopend. Hoe kunnen we onze producten weer op de markt brengen terwijl heel Amerika weet wat er hier gebeurd is?”

Zwart water

Andere vissers en wetenschappers bevestigen wat Miller en Stewart beweren. De afgelopen dagen zagen ze op nog op verschillende andere plaatsen in zee olie en “zwart water”. In sommige berichten is sprake van massale vissterfte in de buurt van Cat Island en Biloxi. Vissers die wel uitvaren, halen veel minder garnalen boven dan normaal.

Ze vrezen garnalen en oesters aan wal te brengen die giftig zijn. Ze willen dat er meer tests komen. Ook weigeren ze zomaar weer aan de slag te gaan vooraleer ze op voldoende steunmaatregelen kunnen rekenen. “Wat moet ik de komende twintig jaar doen?” vraagt Danny Ross, een visser uit Biloxi. “Zo lang zal het duren vooraleer onze wateren weer veilig zijn.”

Ontslag

Vissers uit D’Iberville hebben een petitie getekend waarin het ontslag wordt geëist van Bill Walker, het hoofd van het ministerie voor Mariene Grondstoffen van Mississippi. Walker liet op 9 augustus weten dat er geen gevaar meer verwacht wordt en beval alle besturen aan de kust de bestrijdingsacties stop te zetten.

Veel vissers klagen ook dat ze Raymond Mabus, een voormalige gouverneur van Mississippi die van president Barack Obama de opgave kreeg zo snel mogelijk een langetermijnplan uit te werken om de kust er weer bovenop te helpen, zich niet goed van zijn taak kwijt.

PD

take down
the paywall
steun ons nu!