“Veel meer olie in Golf van Mexico dan gedacht”
Verslag, Nieuws, Milieu, Golf van Mexico -

“Veel meer olie in Golf van Mexico dan gedacht”

BRUSSEL -- De hoeveelheid olie die in de Golf van Mexico achterblijft, is veel groter dan wat tot nu toe werd beweerd, zegt een onafhankelijk onderzoek van de Universiteit van Georgia en de Georgia Sea Grant. Vier vijfde van de olie die in de Golf terechtkwam, zo’n 3 miljoen vaten, vormt nog steeds een bedreiging voor het ecosysteem.

woensdag 18 augustus 2010 13:11
Spread the love

Volgens het rapport kan de olie in vier vormen voorkomen in het zeewater: als microdruppels, als microdruppels met een laag van de chemische stof die de olie moest afbreken, in opgeloste vorm en in de natuurlijke vorm als ruwe olie. “De neiging van de media om ‘afgebroken’ of ‘opgelost’ te interpreteren als ‘verdwenen’, is verkeerd”, stelt het rapport. “Afgebroken en opgeloste vormen kunnen erg giftig zijn.”

Het is wel juist dat natuurlijke processen een deel van de olie doen verdwijnen. Maar volgens de berekeningen van het onderzoeksteam blijft nog altijd 70 tot 79 procent van de olie in diverse vormen hangen in het ecosysteem.

“Het goede nieuws is dat de kwetsbaarheid van het ecosysteem elke dag een beetje vermindert”, zeggen de onderzoekers. Nu het lek gedicht is, komt er geen nieuwe olie in de Golf terecht, en door gunstige stromingen wordt de gelekte olie niet naar de Atlantische Oceaan gevoerd. “De tijd zorgt ervoor dat de concentratie en giftigheid van de olie vermindert,” stelt het rapport. “Maar zonder kennis van de verspreiding en mix in het oppervlaktewater en de diepzee rond het lek, zonder de verdampingsratio aan de oppervlakte en de gegevens over de afbraak, is het onmogelijk te schatten wanneer de olie uit de Golf zal verdwijnen.”

JG

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!