Verslag, Nieuws, Europa, Economie -

Van loonhandicap naar bonushandicap

Competitiviteit. Als de vakbonden en werkgevers straks opnieuw onderhandelen over een loonakkoord zullen we het woord nog vaak tegenkomen. Ook in het financiële hart van Londen slaat de competitiviteitskoorts toe. Britse banken dreigen weg te trekken uit Londen omdat de bonussen door strengere regels niet langer competitief zijn.

dinsdag 17 augustus 2010 15:07
Spread the love

De Britse financiële waakhond FSA neemt de afspraken binnen de G20 over het aan banden leggen van de bonussen serieus. Dat ergert de Britse banken zo hard dat ze er mee dreigen Londen vaarwel te zeggen. HSBC, Europa’s grootste bank, wil naar Hong Kong verhuizen waar de bank bijna anderhalve eeuw geleden werd opgericht.

Barclays zegt in de Britse krant The Daily Telegraph dat de strengere regels een rem zetten op de groei. De CEO van Standard Chartered vreest dat de regels Britse banken “hopeloos benadelen”.

Onder druk van een mogelijke “exodus” werden de regels vorig jaar al gemilderd. Aanvankelijk zouden banken geen bonussen meer mogen uitkeren in de jaren dat ze verlies maken. Nu heet het dat ze dat wel mogen als er “andere goede redenen zijn”. Een andere vereiste was dat de uitbetaling van bonussen gespreid moet worden over verschillende jaren om langetermijnvisie aan te moedigen. In plaats van een vereiste is dat nu een “objectief” geworden.

Maar de voorgestelde afzwakking van de regels gaat blijkbaar niet ver genoeg. De Britse bankiers wijzen er op dat andere landen niet zo ver gaan in het volgen van de aanbevelingen van de G20 en dat Londen dus niet-concurrentieel dreigt te worden.

In Wall Street zullen de bonussen dit jaar opnieuw stijgen. Voor sommige categorieën van bankiers zelfs met 15 procent. Zo blijven ze wel nog onder het recordjaar 2007, het jaar dat de crisis losbrak door het wanbeheer van de bankiers.

In Londen werd onlangs ook al één van de grootste gouden parachutes ooit uitgedeeld. Sadeq Sayeed legde na zestien maanden dienst zijn functies neer als chef Europa van de Japanse bank Nomura. Als afscheidspremie krijgt hij 27 miljoen euro.

take down
the paywall
steun ons nu!