De CEO's van Google en Verizon

 

Verslag, Verslag, Nieuws, Nieuws, Wereld, Wereld, Google, Google, Tmd, Tmd, Verizon, Verizon, Netneutraliteit, Netneutraliteit -

Einde van het vrije internet in zicht

Het vrije internet zoals we dat nu kennen, zou wel eens op zijn laatste benen kunnen lopen. De Amerikaanse internetprovider Verizon en Google sloten een akkoord over de zogenaamde netneutraliteit. Die zou niet langer gelden voor mobiel internet. Internetproviders zouden dan in ruil voor veel geld bepaalde websites voorrang kunnen geven.

woensdag 11 augustus 2010 20:53
Spread the love

Of je nu CNN bent of een lokale nieuwsblog, de informatie die je op je website plaatst, racet even snel over het internet richting surfer. Dat heet netneutraliteit. Het net is neutraal en discrimineert dus niet tussen verschillende soorten informatie.

In de VS woedt al jaren een debat over netneutraliteit. De telecomwaakhond van de overheid FCC wil de netneutraliteit betonneren in strenge regels, maar werd enkele maanden geleden teruggefloten door de rechter.

Sindsdien probeerde de FCC regels af te spreken met de grote spelers in de Amerikaanse telecomsector. Begin augustus kwam er een bruusk einde aan die onderhandelingen toen uitlekte dat Verizon en Google in het geheim werkten aan een eigen voorstel.

Geen neutraliteit op mobiel internet

Dat voorstel werd maandag aan de wereld voorgesteld. Verizon en Google verkondigen daarin plechtig dat ze het open internet willen beschermen. Ze stellen voor dat internetproviders niet discrimineren op het breedbandinternet dat ze aanbieden.

Die regels zouden echter niet gelden voor het mobiele internet wegens de “unieke technische en operationele kenmerken van draadloze netwerken”, aldus Google en Verizon.

Er zouden ook uitzonderingen kunnen voorzien worden voor experimenten met ‘managed services’. Bepaalde toepassingen die veel bandbreedte gebruiken, zouden dan aparte rijstroken krijgen op het wereldwijde web.

Enkele Amerikaanse burgerbewegingen reageren verbolgen. “Het pact tussen Google en Verizon is nog veel erger dan we gevreesd hadden. Ze vallen het internet aan terwijl ze beweren het te beschermen. Ze beloven alleen nog netneutraliteit voor een bepaald stuk van het internet, net dat stuk waarin ze binnenkort niet meer zullen investeren. Maar ze banen ook de weg voor een nieuw internet via mobiele telefoons waar netneutraliteit niet langer geldt en waar bedrijven kunnen kiezen welke sites mensen makkelijk kunnen zien op hun gsm of elk ander apparaat waarmee ze op het net komen”, schrijven organisaties als Free Press en MoveOn.org in een gezamenlijk persbericht.

Het internet wordt kabeltv

Op dat nieuwe mobiele internet zou Google dan bijvoorbeeld Verizon kunnen betalen om Youtube-filmpjes snel op te laden, veel sneller dan minder kapitaalkrachtige websites. Het internet begint dan meer te lijken op kabeltv. Internetproviders genieten dan dezelfde macht als Telenet dat ook eigenhandig kan beslissen wie er al dan niet op de kabel en dus in de huiskamer komt.

De bocht van Google in deze zaak lijkt op het eerste zicht vreemd. ‘s Werelds grootste zoekrobot toonde zich altijd een passioneel voorstander van netneutraliteit. Google haalde enkele jaren geleden nog scherp uit naar de kabel- en telefoonmonopolies die hun macht willen misbruiken om het internet minder vrij te maken.

Google op zoek naar nieuwe goudmijn

Volgens het tijdschrift Wired komt dat doordat de inkomsten uit Google-advertenties minder spectaculair stijgen dan voorheen. Google is op zoek naar een nieuwe goudader, aldus Wired. “Door de strijd op te geven die Google beweerde in uw naam te voeren voor open netwerken, zal het bedrijf miljarden dollar verdienen.”

Het akkoord tussen Verizon en Google maakt van de FCC een tandeloze schoothond, menen voorstanders van netneutraliteit. De FCC mag wel nog controleren, maar mag zelf de regels niet meer opstellen. Free Press, MoveOn.org en andere organisaties roepen de Amerikanen op om de FCC te bestoken met mails.

Volgens Josh Silver, de voorzitter Free Press zal er veel druk nodig zijn. “Meer dan de helft van het Amerikaanse Congres doet zowat alles wat de telefoon- en kabelmaatschappijen vragen. Voeg daar de invloed van Google aan toe en je controleert bijna heel Capitol Hill.”

Met die druk lijkt het wel mee te vallen. In enkele dagen tijd werden al meer dan 300.000 handtekeningen verzameld.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!