Braziliaanse vrouwen willen (nog) geen vrouw als president
Politiek, Verkiezingen, President, Brazilië, José Serra, Dilma Rousseff -

Braziliaanse vrouwen willen (nog) geen vrouw als president

RIO DE JANEIRO (IPS) - De Braziliaanse vrouwen kunnen Dilma Rousseff, de kandidate van de linkse regering, in oktober een makkelijke overwinning bezorgen bij de presidentsverkiezingen. Maar volgens peilingen leeft net bij de vrouwen de grootste weerstand om het land voor het eerst door een vrouw te laten leiden.

vrijdag 6 augustus 2010 16:57
Spread the love

De steun voor Dilma Rousseff groeit, maar die groei is niet echt te zien bij het vrouwelijke electoraat. Uit een peiling van het Instituto Datafolha blijkt dat Rousseff en haar belangrijkste tegenstander José Serra op 3 oktober ongeveer evenveel stemmen zouden krijgen. Maar bij de vrouwelijke ondervraagden doet Serra het opvallend beter, 8 procentpunten zelfs.

De zogeheten “kandidate van Lula” (tot 31 maart was Rousseff kabinetschef van president Luiz Inácio Lula da Silva, in Brazilië de belangrijkste ministerfunctie) – had volgens een peiling eind 2009 slechts 23 procent van de stemmen. Nadien haalde ze 13 procentpunten op. Bij de vrouwelijke kiezers bedroeg die inhaalbeweging echter slechts 7 procent.

Rigoureuzer dan mannen

“Voor de vrouwelijke kiezers beslissen over hun stem, willen zij eerst meer informatie over de kandidate en haar beleid”, zegt Jacira Melo, directeur van het feministische Instituut Patricia Galvão. “Ze zijn rigoureuzer bij hun evaluatie.” Daarmee spreekt ze volgens haar voorbarige conclusies tegen dat ‘een vrouw niet op een vrouw stemt’ of dat ‘ze conservatiever zijn dan mannen’.

Ook bij de presidentsverkiezingen van 2002 en 2006 was de vrouwelijke steun voor Lula aan de lage kant. En zijn populariteit, die nu rond de 80 procent schommelt, daalde bij vrouwen met bijna 10 procent.

Voor André Pereira, analist van CAC Consultoría, is dit een mysterie, omdat de president zijn populariteit net dankt aan de sociale programma’s waarvan vrouwen de belangrijkste begunstigden zijn, zoals de familiebeurs en de uitbreiding van het moederschapsverlof.

Verleiden

Jacira Melo wijst er in dat verband op dat 95 procent van Lula’s ministers mannen waren en dat vrouwen alleen de portefeuilles kregen ‘met de minste macht en de kleinste begroting’.

“Misschien zien veel vrouwen in Lula hun echtgenoten en huisgenoten, die hen weinig naar waarde schatten en weinig in het huishouden helpen.” Vrouwen zouden om die reden minder gevoelig zijn voor Lula’s imago als man van het volk.

Volgens veel peilingen zien de meeste Brazilianen Rousseff wel de verkiezingen winnen. Maar om die overwinning veilig te stellen zal ze het vrouwelijke electoraat moeten verleiden, zeggen de analisten.

En daar schuilt een probleem, zegt Pereira, want Rousseff mist charisma en er is een nog tweede belangrijke vrouwelijke kandidate, Marina Silva, voormalig milieuminister van Lula en nu kandidate voor de Groene Partij. Volgens gegevens van Datafhola zou Silva op 10 procent van de stemmen kunnen rekenen.

RP (IPS)

take down
the paywall
steun ons nu!