Nieuws, Samenleving, België, Stampmedia, Genk, KHLim, Kuleuven, Limburg, C-mine, Beurzen, MAD-faculty, Ann Laenen, Cmd, Doctoraat, Doctoraatsonderzoek, PHL, UHasselt -

Coalitie Limburgse hogescholen en universiteiten schrijft beurzen uit

MAD-faculty, de nieuwe associatiefaculteit voor Media, Arts en Design, zoekt zeven ‘excellente en gemotiveerde’ studenten die op basis van een beurs vier jaar een doctoraatsonderzoek willen uitvoeren. Dit kan op langere termijn resulteren in meer jobs in de sector van kunst en ontwerp in Limburg.

woensdag 4 augustus 2010 14:30
Spread the love

Omdat de MAD-faculteit op korte termijn haar onderzoeksinstituut MAD-Research wil uitbouwen, richt ze een oproep tot studenten om een projectvoorstel in te dienen. Nadien kunnen zeven studenten aan de slag bij een onderzoek dat ze op het einde moeten verdedigen tegenover een jury.

Academisering

MAD-faculty is de nieuwe gezamenlijke associatiefaculteit van de PHL (Provinciale Hogeschool Limburg), KHLim (Katholieke Hogeschool Limburg), UHasselt en KU Leuven. De samenwerking tussen deze hogescholen en universiteiten past in de bredere hervorming en academisering van het hoger onderwijs.

“In MAD-Research kunnen door deze samenwerking de uitkomsten van een doctoraatsonderzoek beter vertaald worden naar de praktijk”, vertelt Ann Laenen, het nieuwe departementshoofd van ‘campus C-Mine’ van de MAD-faculty. De Campus C-Mine is beter gekend onder de voormalige naam ‘Media en Design Academie‘ van de KHLim.

Praktische kennis

Volgens Laenen is een doctoraat via MAD-Research een logische aanvulling op universitaire kunstopleidingen: “De opleiding die studenten uit de hogescholen genoten, is complementair door de meer praktische kennis die ze hebben.”

Studenten kunnen in vier onderzoeksgroepen een projectvoorstel indienen. Deze zijn ‘Social Spaces’, ‘Image & Word’, ‘Play & Game’ en ‘Art/Object & Design’.

Werkgelegenheid

“De doctoraatsonderzoeken zullen een grote culturele en economische relevantie krijgen”, zegt Bert Willems, algemeen onderzoekscoördinator van de kunstafdeling van de PHL.

“Ze geven kansen aan artistieke talenten uit Limburg en voor de verre toekomst kunnen ze voordelen bieden voor de werkgelegenheid in de Limburgse regio”, vertelt hij.

“Nu zijn we nog op zoek naar een projectcoördinator die de link met ondernemingen en instanties kan verstevigen.” In dat opzicht passen de onderzoeksprojecten ook in een LSM-project (‘Limburg Sterk Merk’, nvdr).

Ondertussen zijn er volgens Bert Willems ongeveer tien projecten ingediend voor de onderzoeksgroep Art/Object & Design. Liesbeth Huybrechts, medewerker bij de KHLim en coördinator van de onderzoeksgroep Social Spaces, deelde mee dat er voor haar domein tot nu toe vijftien studenten dat hebben gedaan.

© 2010 – StampMedia – Hasna Ankal

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!