mediActivista

 

Nieuws, Europa -

Canteca de Macao brengt explosie aan klanken

Boechout -- De Spaanse fusiongroep Canteca de Macao is in eigen land razend populair. Op Sfinks Mixed 2010 maakte dit negenkoppige gezelschap kennis met het Belgische publiek. Duizenden mensen gingen uit hun dak. Latin, rumba, flamenco en rock zijn de toverwoorden van deze artiesten. Een jongleur maakte het feest in Boechout compleet.

zondag 1 augustus 2010 12:59
Spread the love

Niet enkel de groten der aarde stonden op het hoofdpodium van Sfinks Mixed 2010. Ook minder bekende buitenlandse artiesten kregen de kans om het grote publiek te charmeren. “Het is voor ons pas de tweede keer dat we in België spelen”, vertelt Ana, zangeres van Canteca de Macao uit Madrid.

Vernieuwend en dansbaar

Ana: “Onze muziek is onbeschrijflijk. Het is fusion, een groot experiment. We kennen geen barrières. Als ik ons publiek mag geloven, maken wij een mix van latin, rumba en rock.” Het geluid van Canteca de Macao klinkt zeer vernieuwend en dansbaar. Het is een vrolijke, multiculturele explosie van klanken.

Een multiculturele band

Ana beaamt het multiculturele karakter van de band: “Onze bandleden komen niet alleen uit Spanje, maar ook uit Chili en Venezuela. Het multiculturele zit hem in de wijze waarop onze band is ontstaan.”

“Eigenlijk was Canteca de Macao geen professionele bedoening. We speelden op straat en hielden jamsessies in Madrid. Wij speelden vaak op straat in de multiculturele wijk Lavapies. Daar kom je alle nationaliteiten van de wereld tegen. Dat inspireerde ons.”

Migranten verrijken Spaanse muziek

Al jarenlang bestaan er in de Spaanse grote steden fusionbands. Zij verrijken de Spaanse muziek met Latijns-Amerikaanse invloeden. Gitarist Chiki verduidelijkt deze ontwikkeling: “Al generaties lang wonen er Latijns-Amerikanen in Madrid.”

“De kinderen en de kleinkinderen van deze migranten gingen muziek maken waarbij zij vaak terugkeerden naar hun culturele roots. Door deze Latino-invloeden te gebruiken in combinatie met traditionele Spaanse muziek, helpen zij een grote mix aan te brengen in de Spaanse muziek.”

Zulo de straat-circusartiest

In deze explosieve band zit één lid dat anders is als de rest. Zulo was jarenlang een straat-circusartiest in Madrid. Omdat hij zo goed kon jongleren, besloot Canteca de Macao hem op te nemen in de shows.

Tijdens het concert op Sfinks Mixed 2010 liet Zulo lichtgevende ballen dansen op zijn armen en zwaaide hij met vlaggen. Zo was dit concert van deze groep niet enkel een explosie van klanken, maar ook een spektakel vol kleur.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!