In oktober was er al het relativerende interview met de mediafiguur Freddy De Kerpel over de fascist Bolsonaro in De Zevende Dag. Een accident de parcours, zo bleek uit het antwoord van de ombudsman van VRT NWS.
In maart voerden De Afspraak, De Zevende Dag en Ter Zake op weinig kritische manier Vlaams Belang-kopstukken op over de gebeurtenissen in Christchurch en rond Thierry Baudet. Niet langer een uitschuiver, maar blijkbaar een nieuwe redactionele lijn dat extreemrechtse politici ongegeneerd hun “expertise” over nationalisme, xenofobie en geweld mogen tentoonspreiden.
Met het uitnodigen voor een kinderprogramma van de zelfverklaarde posterboy van een in het verleden voor racisme veroordeelde partij, is een nieuwe grens overschreden en wordt extreemrechts niet langer enkel genormaliseerd, maar zelfs leuk en kindvriendelijk gemaakt.
Karrewiet staat er voor bekend om complexe en dikwijls gevoelige nieuwsfeiten toegankelijk te maken voor de jonge mediagebruiker en verdient daar alle lof voor. Keer op keer slaagt het programma er in om een breed jeugdig publiek aan te spreken dat anders verstoken blijft van nieuws op hun maat. Op een aantrekkelijke manier duiding geven bij verkiezingen en de standpunten van politieke partijen hoort daar ook bij.
Dat ontslaat De Grote Karrewiet Verkiezingsshow niet van de richtlijnen voor onpartijdigheid waarin staat: “Extreme meningen moeten aan bod kunnen komen. Maar maak dan ook duidelijk dat het om een extreme mening gaat. Geef er gewicht en context aan.” Met de juiste duiding zijn ook onze kinderen in staat om extreme meningen te kunnen plaatsen.
Gewicht en context was in deze uitzending echter volledig afwezig. De jonge kijkers zagen een gekke kermis of een familiefeest met zes meer of minder sympathieke tantes en nonkels, die en passant hun politieke mening over de maatschappij mochten vertalen naar de kinderlijke leefwereld. Maar in die context waren de figuur van Tom Van Grieken en zijn ranzig gedachtengoed ongepast en een brug te ver.
Wies Descheemaeker, secretaris ACOD-VRT, socialistische vakbond voor de openbare omroep