De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Voor een meer rechtvaardige verdeling van de Covid-vaccins wereldwijd
Opinie - Een vaccin voor iedereen

Voor een meer rechtvaardige verdeling van de Covid-vaccins wereldwijd

maandag 31 mei 2021 17:05
Spread the love

 

Het ziet er naar uit dat wij in de volgende maanden forse vooruitgang blijven boeken in de strijd tegen de Covid-epidemie. Een aantal landen, waaronder België, is inderdaad goed op weg, maar het grootste deel van wereld is dat niet. Van de bijna 1 miljard vaccins die reeds zijn toegediend is 80 procent gegaan naar de rijkere landen. In de ontwikkelingslanden is de verdeling van vaccins nog niet effectief begonnen. De wereld zal pas echt herstellen van deze pandemie als iedereen overal de mogelijkheid heeft gekregen om gevaccineerd te worden. Niet alle landen hebben sterk kunnen onderhandelen over de aanlevering van vaccins, niet overal zijn genoeg middelen beschikbaar om vaccins aan te kopen.

In de jaarlijkse vergadering van de WHO – recent op 24 mei – haalde de directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus nog hard uit naar het schandaal van de ongelijke verdeling van de vaccins: “Een kleine groep landen koopt de meerderheid van de vaccins en controleert daarmee het lot van de rest van de wereld”. Tedros roept op om meer vaccins ter beschikking te stellen van het internationale vaccinatieprogramma.

Met enkele medestanders hebben we onder de vleugels van de Koning Boudewijnstichting recent de actie ‘A Vaccine for Everyone’ opgestart, een burgerinitiatief met de bedoeling om via giften van gewone burgers extra vaccins aan te kopen voor de armere wereldbevolking, binnen het wereldwijde vaccinatieprogramma. Op aanraden van het Kabinet van Ontwikkelingssamenwerking contacteerden we hiervoor samen met de Koning Boudewijnstichting de verantwoordelijken voor het wereldwijde COVAX-programma in Genève, dat speciaal voor deze doelstelling opgericht werd. Het ingezamelde geld zal doorgestort worden naar dit vaccinatieprogramma en zorgt onmiddellijk voor extra vaccins elders op de wereld.

Een vaccin, dat wij gratis krijgen, kost de Belgische staat, naargelang van de producent, tussen €1,78 en €14,8. Het wereldwijde vaccinatieprogramma koopt zijn vaccins aan voor gemiddeld $5,2 of €4,3. Een suggestie kan zijn om de prijs van het eigen vaccin of een deel ervan door te storten om zo ook anderen op de wereld de kans te geven tot vaccinatie.

We vinden in de eerste plaats dat deze coronapandemie een uitnodiging is tot concrete solidariteit tussen de meer en de minder begoede mensen en landen. Het is onze opdracht om op deze planeet zorg te dragen voor elkaar. We zijn ondertussen enigszins verrast over het enthousiasme waarmee dit project onthaald werd door de verschillende organisaties en personen met wie we contact hadden. “Dit is echt een andere toon te midden van het nu overheersende alleen het eigen land”. Bovendien heeft het totaal geen zin om alleen ons eigen land of ons eigen continent veilig te stellen. Het virus blijft zich wereldwijd verspreiden en hoe langer de pandemie duurt, hoe meer kans er blijkt te zijn op nieuwe en meer besmettelijke mutaties.

 

Initiatiefnemers:

Marc Eneman (psychiater), Elisabeth Eneman (juriste), Erik Hendriks (adviseur Sylvester-TV), Herman Wouters (orthopedagoog), Renier Nijskens (ere-ambassadeur en voorzitter van de Koninklijke Belgische-Afrikaanse Unie KBAU).

Meer informatie vindt u op de website van ‘A vaccine for everyone’: sites.google.com/view/avaccineforeveryone

 

Deze actie heeft reeds de expliciete steun van:

Steven Van Gucht (viroloog), Sciensano, Geert Meyfroidt (intensivist UZ Leuven en professor KU Leuven), prof.dr. Eva Van Braeckel (UZ Gent, afdeling Longziekten, respiratoire infecties en mucoviscidose) Jan Wyckaert  (directeur van Rikolto – Vredeseilanden), Mohamed Ridouani (burgemeester van Leuven), Bart Massart (PAZ – Partners Zonder Grenzen vzw),  Philip Heuts (ere-ambassadeur, destijds bevoegd voor Burkina Faso, Mali en Niger), Roel van Bambost (zanger/filmjournalist),  Bernard Sabbe (em. hoogleraar psychiatrie, Universiteit Antwerpen), ​Antoon Vandevelde (Hoger Instituut voor Wijsbegeerte KU Leuven), Artsen Zonder Vakantie, Wereldcafé – Coop Leuven, 11.11.11., Raf De Rycke (Broeders van Liefde), Stijn Coninx (filmregisseur), Ides Nicaise (hoogleraar KU Leuven – onderzoeksleider Hoger instituut van de Arbeid), Lieve Herijgers (Broederlijk Delen), Pascale Van Assche en Marc Vervenne (Stichting Hubi&Vinciane), Wereldgroep Filosofenfontein, Damiaanactie, Peter Adriaenssens (em. hoogleraar kinder- en jeugdpsychiater), Buurtgezondheidscentrum ‘De Restèl’ te Alken, Gaston Niyonzima (vluchteling in Rwanda), Baudouin Peeters (Simbabel Congo Beers), Reisagentschap Kivu Travel, Herman Van Rompuy (President Emeritus European Council – Minister of State)

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!