De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Propere Producten-campagne vraagt aandacht voor bescherming van poetshulpen én milieu
Opinie - Talentindex

Propere Producten-campagne vraagt aandacht voor bescherming van poetshulpen én milieu

Talentindex breekt een lans voor Propere Producten. In twee uitbundige video’s van de hand van Nic Balthazar helpt de Superpoetshulp iedereen op weg met enkele eenvoudige ‘coronaproof’-regels. Geen nood aan schadelijke desinfecterende middelen, maar een dosis gezond verstand en natuurlijke poetsproducten met respect voor mens, dier en natuur!

maandag 29 juni 2020 09:04
Spread the love

 

Initiatiefnemer voor deze campagne is Talentindex, een organisatie die ondersteuning biedt aan de zorg-, schoonmaak- en dienstenchequesector. Dat doet ze onder andere via opleidingen, hulp bij het uitstippelen van een strategisch beleid en het implementeren van vernieuwende methodieken binnen deze sectoren. De expertise van het personeel op de vloer primeert hierbij.

Het welzijn van de meer dan 140.000 poetshulpen, die via dienstencheques bij 1 miljoen gezinnen in België aan de slag zijn, ligt zaakvoerster Nancy Lelubre nauw aan het hart. In jeugdvriend en regisseur Nic Balthazar vond ze een geëngageerd medestander om de gezondheid van poetshulpen en aandacht voor milieuvriendelijke producten aan elkaar koppelen. 

Het levert twee optimistische video’s op. In een eerste filmpje legt de Superpoetshulp de nadruk op natuurlijke poetsproducten die beter zijn voor mens, dier, milieu én uw portemonnee. In de andere video geeft ze poetshulpen een aantal hygiënische basisregels waar je best rekening mee houdt wanneer je aan het werk bent.

Nancy Lelubre, Talentindex: “Jaren werd er in de dienstenchequesector geijverd om schadelijke producten te weren. Door het corona-virus en de richtlijnen van de nationale veiligheidsraad zijn mensen angstig op zoek gegaan naar straffe middelen om het virus te doden. Professionele ontsmettingsmiddelen horen echter enkel thuis in ziekenhuizen, woonzorgcentra en zeer specifieke thuissituaties. Een 100% steriele thuisomgeving is af te raden en kan zelfs leiden tot gevaarlijke situaties. Vanuit het antigifcentrum horen we onrustwekkende berichten over accidenten met onder meer bleekwater.”

“Het kan niet de bedoeling zijn dat poetshulpen – mensen wiens stem vaak niet gehoord wordt in het debat – zich moeten blootstellen aan giftige producten. Het repetitieve gebruik van dergelijke producten is wel degelijk schadelijk op langere termijn” – bevestigt ook Tonia Tollenaere, partner van Talentindex. Zij is verpleegkundige en veiligheidsadviseur van opleiding.

Wetenschapsjournalist Koen Wauters bekrachtigde deze stelling onlangs in het Radio 2-programma De Inspecteur (10/06/2020). Hij raadt overmatig gebruik van producten als Dettol sterk af. Het kan sterk allergische reacties veroorzaken. Het is een ontsmettingsmiddel voor ziekenhuizen, géén poetsmiddel. 

Er bestaan tal van milieuvriendelijke alternatieven die veel veiliger zijn in gebruik. Denk aan de klassieke azijn, soda of schoonmaakmiddelen op basis van natuurlijke zepen. Poetshulpen beschikken over de nodige expertise om met ecologische én vaak goedkopere middelen aan de slag te gaan in ieders huishouden. Op die manier kunnen zij een belangrijk steentje bijdragen om het milieu te beschermen. De Superpoetshulp helpt je alvast op de goede weg!

Talentindex hoopt met deze campagne mensen te sensibiliseren in deze nieuwe wereld na corona. Talentindex geeft een aantal aangepaste opleidingen en coaching-sessies om huishoudhulpen en consulenten, maar ook bedrijven, op een verantwoorde manier te leren omgaan met schoonmaaktechnieken in coronatijden.

 

Meer info op https://talentindex.be/post-corona.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!