De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Gratis vaccins voor iedereen DiEM25 over hoe dit kan, nu!
Opinie - DiEM25

Gratis vaccins voor iedereen DiEM25 over hoe dit kan, nu!

Elke dag sterven duizenden mensen, vragen duizenden bedrijven faillissement aan, en kwijnen miljoenen mensen weg onder draconische lockdownmaatregelen. Tegelijkertijd werken vaccinatiecentra op halve kracht door een tekort aan vaccinvoorraden.

zaterdag 30 januari 2021 01:22
Spread the love

 

Het EU-inkoopprogramma van vaccins is een duur fiasco gebleken. Om de Frans- Duitse as te behouden, bestelden ze 300 miljoen doses bij een Frans bedrijf dat er geen één produceerde, en te weinig bij een Duits bedrijf dat het grootste deel van zijn vaccinproductie tot dusverre naar het VK, Israël, de VS enz. exporteerde. De twee belangrijkste bedrijven die de broodnodige vaccins kunnen leveren, kondigden nieuwe verminderingen van de leveringen aan EU-landen aan.

Dit fiasco en de levens die onnodig verspild worden, roept de politieke vraag op: wat moet er worden gedaan om nu de humanitaire en economische kosten van deze nieuwe EU-mislukking te beperken? Er zijn twee problemen die moeten worden opgelost: waar komt het geld vandaan om voor iedereen gratis vaccins beschikbaar te hebben? En wat te doen met Big Pharma, een handjevol multinationale bedrijven die hele bevolkingen gegijzeld houden?

Wie moet dat betalen?

Centrale banken drukken bergen geld die ze doorgeven aan de banken, die het op hun beurt in grote bedrijven pompen die het geld gebruiken om hun eigen aandelen terug te kopen en zo hun papieren waarde te verhogen (en natuurlijk de beloning van hun bestuurders). Sinds het uitbreken van de pandemie heeft de Europese Centrale Bank daarvoor 1.700 miljard euro gedrukt. Daarom is het antwoord duidelijk:

De Europese Raad moet de Europese Centrale Bank onmiddellijk opdracht geven om tegen elke prijs, alle voor Europeanen benodigde doses van het vaccin in te kopen, plus nog een gelijke hoeveelheid doses die gratis naar ontwikkelingslanden moet worden verzonden.

Samenvattend kunnen, gebruikmakend van de aanzienlijke monetaire macht van de ECB, de kosten van het opschalen van de productie en distributie van vaccins onmiddellijk en eerlijk worden gedekt. Bovendien is het onze plicht als Europeanen om deze macht aan te wenden om aan ontwikkelingslanden die deze macht niet hebben, de benodigde vaccins voor hun inwoners te leveren – en zo aan andere rijke economische grootmachten het goede voorbeeld te geven.

Wat te doen met Big Pharma?

Het medisch-industrieel bolwerk vormt een duidelijk en actueel gevaar voor de inwoners van Europa. Ze gebruiken de middelen die door onze overheden worden verstrekt (bijv. directe financiering van onderzoek, en alle verzamelde kennis van wetenschappers die door onze overheden zijn opgeleid) om medicijnen en vaccins te produceren die ze vervolgens monopoliseren via patenten – die vooral lucratief blijken te zijn in noodsituaties zoals de huidige pandemie. Het belasten en reguleren ervan is belangrijk, maar niet voldoende. Centraal staat het eigendomsrecht op hun patenten. Deze in twijfel trekken kan alleen een intwijfeltrekking van de basisprincipes van het kapitalisme zijn.

In het kader van het postkapitalistisme, voert DiEM25 campagne voor een verandering in het vennootschapsrecht, zodat burgers vertegenwoordigd door de EU, aandelen verwerven in farmaceutische bedrijven die actief zijn in de EU om zo als mede-eigenaars rechtstreeks te kunnen profiteren van onze publieke onderzoeks- en financieringsprogramma’s.

Alleen wanneer eigendomsrechten op patenten worden gesocialiseerd, wordt de volksgezondheid levensvatbaar.

Het is nu tijd om te handelen!

Alleen door een grootschalige intensivering van de COVID-19-vaccinproductie zullen de inentingsprogramma’s op volle kracht draaien, waardoor een nog grotere economische en humanitaire crisis zowel in Europa als wereldwijd wordt voorkomen.

DiEM25 eist dat de Europese Raad groen licht geeft aan zijn instituten, vooral de Europese Centrale Bank, om te besteden wat nodig is om de pandemie te beëindigen. Bovendien roepen we Europese progressieven op om samen met ons een campagne te voeren om eigendomsrechten op levensreddende vaccins en medicijnen te veranderen.

 

DiEM25 is een pan-Europese beweging van democraten, verenigd in de overtuiging dat de Europese Unie alleen zal overleven als ze radicaal veranderd.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!