De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Oproep fietsersbond: ‘Herverdeel de publieke ruimte nu én post-corona’
Opinie - Fietsersbond

Oproep fietsersbond: ‘Herverdeel de publieke ruimte nu én post-corona’

woensdag 15 april 2020 07:02
Spread the love

 

De publieke ruimte is niet fair verdeeld. In deze corona-tijden valt het des te meer op: hoe krap en beperkt is de ruimte voor actieve weggebruikers niet? De Wetstraat in Brussel bijvoorbeeld of de fietserstunnel in Antwerpen: fietsers en voetgangers moeten het stellen met wat restruimte. Voldoende afstand houden lukt hier niet. De Fietsersbond staat niet alleen in haar vraag om hen meer plaats te geven. De oproepen klinken steeds luider.

De huidige crisis zette al verschillende steden aan om de oefening te doen: Welke straten kunnen geknipt voor autoverkeer? Waar kunnen fietsers en voetgangers meer ruimte krijgen om volgens de social distancing regels ook even te kunnen wandelen en fietsen? Denk aan Gent en Brussel en in het buitenland waren er onder meer Berlijn en Wenen (en nog vele andere steden) die de stap zetten.

Dat is hoe we vanuit de Fietsersbond graag de post-corona tijd willen aanpakken.

De Fietsersbond maakt het concreet

Het zijn bijzondere tijden die we vandaag beleven. Maar ook in bijzondere tijden zien we heel helder dat de publieke ruimte in de voorbije jaren heel erg auto-gericht is. Vanuit de Fietsersbond vragen we al heel lang om die publieke ruimte te herverdelen. De cijfers vanuit Telraam (dikke pluim voor Transport en Mobility Leuven en Mobiel 21) maken het heel duidelijk dat er nu meer voetgangers en fietsers zijn en gemotoriseerd verkeer daalt. Logisch natuurlijk, gezien de maatregelen. Maar laat ons dit aangrijpen om grondig na te denken over hoe we in de toekomst onze publieke ruimte willen herverdelen. De Fietsersbond wil hier heel graag mee over nadenken. Vanuit de noden van de dagelijkse fietsers willen we alle beleidsniveau’s bestoken met concrete constructieve voorstellen.

 

Oproep: Waar hebben fietsers in jouw stad of gemeente meer ruimte nodig?

Waar kunnen fietsers en voetgangers volgens jou meer ruimte krijgen? De Fietsersbond roept alle fietsers, leden en afdelingen op om die straten waar het makkelijk kan en waar mogelijkheden liggen in kaart te brengen. En niet alleen de straten die nu dringend vrij moeten gemaakt worden. Ook fietsroutes die, van zodra we ons weer meer mogen verplaatsen, zo belangrijk zijn dat daar de ruimte herverdeeld wordt. Begin volgende week stappen we met jullie voorstellen naar alle wegbeheerders.

Mail jouw voorstellen tegen maandag 20 april door naar fenna@fietsersbond.be

 

PS: Laat ons duidelijk zijn dat we vooral blijven oproepen om de maatregelen die er nu zijn te respecteren. Hou afstand, blijf in uw kot. Wees hoffelijk als je fietst. Hou rekening met de andere weggebruikers en probeer zoveel mogelijk de 1,5 meter te respecteren als je fietsers en voetgangers inhaalt/kruist.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!