De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Ex-premier De Jong (97) dreigt CDA te verlaten – brief CDA
Ontwikkelingssamenwerking, Bezuinigingsbeleid, CDA, DE jONG, Tegenstand, Brief cda -

Ex-premier De Jong (97) dreigt CDA te verlaten – brief CDA

zaterdag 31 maart 2012 00:22
Spread the love

Oud-premier De Jong dreigt zijn partij, het CDA, te verlaten als het kabinet-Rutte inderdaad een miljard euro bezuinigt op ontwikkelingssamenwerking. Dat zegt hij in Nieuwsuur.

“Als dat gebeurt, wil ik er niets meer mee te maken hebben”, zegt De Jong over het kabinet waar zijn partij deel van uitmaakt. “Ik stap er dan uit en ga er tegen vechten, met mijn laatste krachten.”

In een brief aan de CDA-onderhandelaars in het Catshuis waarschuwden andere CDA-prominenten zoals oud-premier Lubbers eerder al voor bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking.

Verschillende varianten
Twee kranten meldden vanmorgen dat er overeenstemming zou zijn over een bezuiniging van een miljard. Ingewijden zeggen dat er verschillende varianten op tafel liggen, waarin de bedragen uiteen lopen van een half tot anderhalf miljard.

De Jong (96) was premier van 1967 tot 1971 voor de KVP, een van de partijen die later zou opgaan in het CDA.

Bron : ANP

Toegevoegd: vrijdag 30 mrt 2012, 21:58
Update: vrijdag 30 mrt 2012, 21:59

CDA-prominenten waarschuwen kabinet

Maxime Verhagen en Geert Wilders bij het Catshuis
ANP
Toegevoegd: vrijdag 30 mrt 2012, 09:25
Update: vrijdag 30 mrt 2012, 15:14
VVD, CDA en PVV zouden het eens zijn over een extra bezuiniging van 1 miljard op ontwikkelingssamenwerking. Dat is 22 procent van het budget. Dat schrijven De Telegraaf en De Volkskrant. Te gast is oud-minister en oud-VVD-leider Ed Nijpels (VVD).

Verder reacties van econoom Lans Bovenberg, oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot, oud-minister-president Piet de Jong en Arjan Plaisier, scriba van de protestantse kerken in Nederland.

Lees alles over de onderhandelingen in dossier: Catshuisberaad.

Gevoelig
PVV-leider Geert Wilders heeft meerdere keren gezegd dat bezuinigingen van de miljardenbezuinigingen alleen bespreekbaar zijn als er flinke bezuinigingen komen op ontwikkelingssamenwerking. Binnen het CDA ligt dat erg gevoelig.

Brief
Vandaag lekte een brief uit, gedateerd op 10 februari 2012. Daarin waarschuwen CDA-prominenten voor de gevolgen van bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. Ze schrijven aan de CDA-onderhandelaars dat aandacht voor het buitenland niet de sluitpost van de discussie moet zijn.

De brief is ondertekend door de oud-ministers van buitenlandse zaken Bot, Van den Broek en Kooijmans, oud-premier Lubbers, de oud-ministers voor ontwikkelingssamenwerking Van Ardenne en Bukman en de oud-bewindslieden Deetman, Hirsch Ballin en Van Gennip.

In de voet schieten
Volgens hen zou onevenredig bezuinigen op het buitenlands beleid en ontwikkelingssamenwerking betekenen dat Nederland zichzelf in de voet schiet. Ze vinden dat Nederland zijn sterke internationale positie voor een belangrijk deel dankt aan het imago van internationale openheid en betrokkenheid.

Imago
En de Nederlandse inzet op ontwikkelingssamenwerking heeft stevig bijgedragen aan het positieve imago van Nederland in opkomende landen, schrijven ze. De ex-bewindslieden vinden verder dat Nederland er geen baat bij heeft om zich achter de dijken terug te trekken en dat Nederland een groot belang heeft bij de grondstoffenvoorziening vanuit ontwikkelingslanden. Ook zijn de landen van belang voor de toekomst van de Nederlandse voedselvoorziening.

‘Geen cent’
Het kabinet-Rutte bezuinigde al bijna een miljard op ontwikkelingsgelden in de periode 2011-2012. In december liet het kabinet nog weten dat het hoe dan ook vasthoudt aan het percentage van 0,7 procent van het bruto nationaal product voor ontwikkelingssamenwerking. Eerder zei staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker zei dat er ‘geen cent’ wordt ingeleverd op ontwikkelingssamenwerking. Ook ‘tweede gedoogpartner’ SGP ziet extra bezuinigen niet zitten. Ontwikkelings- en mensenrechtenorganisaties zijn een actie gestart tegen de bezuinigingen.

Bnp
Door de vermoedelijke bezuiniging van 1 miljard zakt Nederland tot onder de 0,6 procent van het bruto binnenlands product (bnp). Eind november vorig jaar zei ook staatssecretaris Knapen voor Ontwikkelingssamenwerking (CDA) nog dat Nederland deze kabinetsperiode hoe dan ook vasthoudt aan de 0,7 procent. Knapen wil vandaag inhoudelijk niet ingaan op de brief van zijn partijgenoten.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers Jan.Reiff@Nieuwsuur.nl en/of marjolein.Schut@Nieuwsuur.nl.

Trefwoordenontwikkelingssamenwerking, ed nijpels, Lans Bovenberg, Catshuis, Jan Reiff, Marjolein Schut

‘Coalitie kort op ontwikkelingshulp’

»
Maxime Verhagen en Geert Wilders bij het Catshuis
ANP
Toegevoegd: vrijdag 30 mrt 2012, 06:36
Update: vrijdag 30 mrt 2012, 13:50
De kans lijkt groot dat VVD, CDA en PVV gaan bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. Haagse ingewijden melden dat er allerlei varianten op tafel liggen. De bedragen aan bezuinigingen lopen uiteen van een half tot anderhalf miljard euro. Er zouden nog geen knopen over zijn doorgehakt.

De Telegraaf en de Volkskrant meldden vanochtend dat de onderhandelaars het eens zijn over een bezuiniging van 1 miljard euro.

OESO-norm
PVV-leider Wilders heeft verschillende keren gezegd dat nieuwe miljardenbezuinigingen alleen bespreekbaar zijn als er ook flink wordt gekort op het budget voor ontwikkelingssamenwerking.

Nederland besteedt dit jaar 4,6 miljard euro aan ontwikkelingshulp, dat is 0,7 procent van het bruto nationaal product. Dat percentage staat bekend als de OESO-norm waaraan rijke landen zich in de jaren 70 bonden.

Eind november vorig jaar zei staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken nog dat Nederland deze kabinetsperiode vasthoudt aan de percentage

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!