De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Jongeren zelfredzaam maken in Oeganda en in Vlaanderen
Ontwikkelingssamenwerking, Oeganda, Rode Kruis, Eerste hulp -

Jongeren zelfredzaam maken in Oeganda en in Vlaanderen

vrijdag 26 augustus 2011 12:08
Spread the love

Afgelopen weekend verveeld? Een weekendje niets te doen? Niet in Mbarara, een van de afdelingen van het Rode Kruis in Oeganda. Het beloofde een bruisend weekend te worden, met weinig slaap en veel fun!

Het Rode Kruis in Oeganda organiseert geregeld een jongerenkamp voor 18- tot 30-jarigen (vooral de singles heb ik me laten vertellen, hihi). Het kamp start op vrijdagavond en eindigt op zondag. Elke keer komen er een honderdtal jongeren opdagen.

Zaterdagvoormiddag staat er eerste hulp op het programma. In groepen krijgen ze een ‘verwonding’ toegewezen, zoals bijvoorbeeld een verslikking, een breuk, een neusbloeding, een slangenbeet,… Als groep moeten ze tot een realistisch scenario komen. Dat verhaal moet natuurlijk ingeoefend worden en wordt dan getoond voor een publiek van 100 kijkers. De lesgever geeft feedback. Er wordt gelachen, geklapt, gegrapt én iets bijgeleerd.

Voor mij roept het herinneringen op aan Jeugd Rode Kruis in Vlaanderen. Zijn er dan geen verschillen? Oh, toch wel: in Vlaanderen werken we met aparte simulanten (in eerste hulp opgeleide toneelspelers) die levensechte wonden namaken op de huid, staan we niet stil bij eerste hulp bij een slangenbeet en worden er geen punten gegeven tijdens de eerstehulples. Het doel is echter hetzelfde: op interactieve wijze mensen zelfredzaam maken!

Rode Kruis-Vlaanderen steunt het Oegandese Rode Kruis in eerstehulponderricht door het opleiden van lesgevers eerste hulp en simulatie, door het herwerken van didactische materialen, door het kwalitatief verbeteren van de eerstehulpcursussen en door het geven van materiële ondersteuning.

Meer hierover vind je op deze website:

Eerste hulp in Oeganda

AFAM

Jeugd Rode Kruis

take down
the paywall
steun ons nu!