De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Daling van de goudprijs zet Pascua-Lama project op hold
Argentinië, Chili, gletsjers, mijnbouw -

Daling van de goudprijs zet Pascua-Lama project op hold

woensdag 20 november 2013 17:26
Spread the love

Barrick Gold Corp, een Canadese mijnbouwmultinational en met 27 werkzame mijnen de grootste goudproducent ter wereld, heeft sinds 31 oktober alle constructiewerkzaamheden van de Pascua-Lama mijn op de Argentijns-Chileense grens stilgelegd. De recente daling van de goudprijs ligt hierbij aan de oorzaak. De lokale bevolking reageert opgelucht. Het overschrijden van milieuwetten leidde al eerder tot protest van de lokale bevolking.

Barrick Gold Corp is een van de grootste mijnbouwmultinationals en is actief in vier verschillende werelddelen (Afrika, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Oceanië). De grootste aandeelhouders van het bedrijf zijn ING, Allianz en Deutsche Bank. Pascua-Lama is een goud en zilver openpit-mijnbouwproject in de provincie San Juan, op ongeveer 4000 meter hoogte.  Al sinds de aankondiging in de jaren ’90 is de Pascua-Lama mijn omstreden, en het enorme project heeft dan ook veel tegenwerking gekregen. Zo is er door vier inheemse gemeenschappen in Chili een rechtszaak aangespannen tegen Barrick Gold Corp; zij eisen dat het project wordt stop gezet, omdat de mijn de inkrimping van de nabijgelegen gletsjers kan versnellen en het smeltwater zal vervuilen met zware metalen en cyanide. Ook in Argentinië zijn er milieugroepen actief aan het protesteren tegen de mijn. Twee jaar geleden is er in Argentinië bovendien een wet ingevoerd, die het voor bedrijven onmogelijk maakt hun winsten het land uit te sluizen. Deze ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat het Pascua-Lama project vertraging op heeft gelopen. De productie van de mijn zou eigenlijk dit jaar beginnen, maar is nu verschoven naar 2016. Barrick Gold Corp beweert in 2016 immers een nieuwe infrastructuur klaar te hebben, waardoor watervervuiling en inkrimping van de gletsjers wordt voorkomen.

Sinds twee jaar heeft Barrick Gold Corp ook te maken met een andere tendens, namelijk de daling van de internationale prijzen van metalen, waaronder goud en zilver. De prijs van goud is het afgelopen jaar met ongeveer 20 procent gedaald, en deze daling zorgt ervoor dat het zoeken naar goud steeds minder interessant wordt. Bedrijven die naar plekken zoeken waar nieuw goud ontgonnen kan worden, zogenaamde juniorbedrijven, beginnen de daling van de goudprijs te voelen. Zij zijn afhankelijk van grote investeerders, en hebben meer moeite deze investeerders te overtuigen om een gebied te gaan ontginnen. De hypothese dat er door een dalende goudprijs minder exploitaties zouden doorgaan, wordt door cijfers van ‘Grupo de Empresas Mineras Exploradoras de la Argentina’ (Gemera) bevestigd. Volgens Julio Rios Gomez, de voorzitter van Gemera, waren er in 2007 in Argentinië 162 juniorbedrijven actief aan het zoeken naar onder andere lithium, goud, koper en zilver. In 2010 daalde dit aantal naar 80 en op dit moment zijn er nog maar 25 bedrijven actief die zich bezig houden met het zoeken naar nieuwe bronnen om te ontginnen. In de ‘golden decade’, waarbij de goudprijs steeg van 250 dollar in 1999 naar 1921 dollar in 2011, werd een illusie gecreëerd dat de goudprijs altijd zou blijven stijgen. De afgelopen twee jaar, waarin de goudprijs daalde, is echter gebleken dat alle grote goudmijnbedrijven in waarde zijn afgenomen. Hoewel  Barrick Cold Corp nog steeds winsten boekt, zijn ook zij genoodzaakt kosten te besparen

Sinds vorige week heeft het grootste gedeelte van de Chileense werknemers betrokken bij de nieuwe infrastructuur van Pascua Lama, besloten te gaan staken. Als deze staking daadwerkelijk doorgaat, zal het project nog verder worden vertraagd. Over de voortgang van het project bestaat dus veel twijfel. Ondanks de laatste ontwikkelingen, beweren vertegenwoordigers van Barrick Gold Corp echter dat het project Pascua Lama alsnog door zal gaan.

Bronnen:

Foto: Barrick Gold

Enrique Meranda: ‘Barrick demorara aun mas la construccion del mayor proyecto minero del pais’

Pablo Fernandez Blanco: ‘Se estancaron los proyectos de exploracion minera en la Argentina’

Reuters: ‘More woes for Barrick Gold als Pascua Lama suspended’

Gold price: www.gold.org

take down
the paywall
steun ons nu!