De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

“COVID-19 verstoort de strijd tegen landmijnen”
Opinie - Handicap International

“COVID-19 verstoort de strijd tegen landmijnen”

Voor het vijfde jaar op rij maakt het rapport 2020 van de Landmine Monitor gewag van een uitzonderlijk hoog aantal slachtoffers van landmijnen, voor het merendeel burgers. De uitbraak van de COVID-19-pandemie begin 2020 heeft ook een nieuwe reeks onvoorziene uitdagingen met zich meegebracht waaraan de mijnbestrijdingsgemeenschap zich heeft moeten aanpassen om zich te kunnen blijven richten op het uiteindelijke doel van het Verdrag van Ottawa, namelijk een einde maken aan de leed veroorzaakt door mijnen.

donderdag 12 november 2020 18:31
Spread the love

 

Nu de COVID-19-pandemie de humanitaire strijd tegen landmijnen op losse schroeven zet, maant Handicap International de Staten eveneens aan om hun activiteiten af te stemmen op de gezondheidsmaatregelen en hun inspanningen om landmijnen voorgoed de wereld uit te helpen, onverminderd voort te zetten.

“De afgelopen jaren waren we getuige van een alarmerende toename van het aantal slachtoffers,” zegt Anne Héry, directrice Advocacy bij Handicap International. “Er vallen veel slachtoffers in een relatief beperkt aantal landen waar hevige gewapende conflicten woeden en geïmproviseerde landmijnen nog op grote schaal worden ingezet, denk maar aan Afghanistan, Syrië of Mali.”

De impact van COVID-19 op de strijd tegen landmijnen

“De COVID-19-pandemie heeft in 2020 heel wat obstakels opgeworpen in de strijd tegen landmijnen”, legt Anne Héry uit. “Naast de ontmijningsoperaties werden ook de sensibiliseringsacties – die doorgaans een fysieke aanwezigheid vereisen – en de hulpactiviteiten voor slachtoffers tijdelijk opgeschort in verscheidene landen of moesten ze worden aangepast om aan de COVID-19-maatregelen te voldoen.”

In 2020 werd de ontmijning tijdelijk opgeschort als gevolg van de COVID-19-beperkingen in Armenië, Bosnië en Herzegovina, Tsjaad, Colombia, Libanon, Peru, Senegal, Vietnam en Zimbabwe, in andere delen van Kosovo en de Westelijke Sahara, en op de Falklandeilanden. Bosnië en Herzegovina, Tsjaad, Colombia en Senegal hebben een verlenging van hun ontmijningsdeadlines aangevraagd.

Volgens het rapport, maakten nochtans landmijnen in 2019 5.554 slachtoffers. In 80 procent van de gevallen ging het om burgerslachtoffers, onder wie 43 procent kinderen. Vooral de hevige gewapende conflicten in Afghanistan, Nigeria, Syrië en andere conflictgebieden zijn verantwoordelijk voor dit hoge cijfer.

Jaarlijkse landmijnconferentie

Het besluit over de goedkeuring van verlengingsverzoeken zal worden genomen tijdens de 18e landmijnconferentie, die van 16 tot 20 november online zal plaatsvinden. Handicap International zal tegelijkertijd een online conferentie organiseren over de uitdagingen en de impact van de COVID-19 op haar ontmijningsacties in besmette landen.

De organisatie zal de Staten ook oproepen hun steun voor ontmijningsactiviteiten en de hulp aan slachtoffers van mijnen voort te zetten. “Middelen die aanvankelijk naar de strijd tegen landmijnen zouden gaan, werden nu ingezet in de strijd tegen COVID-19. Miljoenen mensen, verspreid over 60 landen en gebieden, lopen nog dagelijks gevaar door landmijnen. De Staten moeten dan ook hun engagement blijven nakomen om tegen 2025 alle landmijnen uit de wereld te bannen,” concludeert Anne Héry.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!