De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Brengt president Aquino gerechtigheid of enkel showcases
Filippijnen, Intal, Wereld, Mensenrechtenactivisten -

Brengt president Aquino gerechtigheid of enkel showcases

zaterdag 26 juni 2010 12:20
Spread the love

Filippijnse mensenrechtenactivisten te gast bij intal

Op 30 juni 2010 treedt Benigno Aquino aan als nieuwverkozen president van de Filippijnen. De uitdagingen zijn talrijk, de verwachtingen hooggespannen, het optimisme bij vele Filipino’s brandt op waakvlam. Een delegatie van vier zichtbaar vermoeide, maar vastberaden mensenrechtenactivisten getuigden tijdens een conferentie bij intal met als boodschap: nu moet recht geschieden!

“Gezondheidswerkers gebrandmerkt als staatsvijanden”

“Dit maakt me echt razend. Ik ben het moe om te vertellen over alle mistoestanden in de Filippijnen, maar het moet”, zucht Edre Olalia op verbeten toon. Hij is een van de advocaten in de zaak van de ‘Morong 43’, de 43 gezondheidswerkers die begin februari onrechtmatig gearresteerd werden en nog steeds vastzitten. “De hele staatsmachinerie wordt al jaren tegen de mensen ingezet. Gezondheidswerkers die zich dagelijks inzetten voor de armsten en het land niet verlaten voor een beter betaalde job in het buitenland worden als staatsvijanden gebrandmerkt en opgesloten. Wat voor land doet zoiets?”

Bronzen medaille

Onder de gezondheidswerkers bevinden zich ook enkele medewerkers en vrijwilligers van intals partner Council for Health and Development (CHD). Roneo Clamor, de man van dr. Merry Mia (CHD) die ook gearresteerd werd, vertelt hoe alles gebeurde. “Op het huiszoekingsbevel stond enkel een straat, geen nummer vermeld. De politie kon dus om het even welk huis binnenvallen. Ook de persoon die ze zogezegd zochten werd niet gevonden. Toch was de arrestatie zo’n groot succes dat de luitenant die de arrestatie leidde een bronzen medaille kreeg opgespeld”. Roneo toont foto’s van de breedglimlachende luitenant en de wachtrij van familieleden die nooit zeker zijn of ze hun opgesloten verwanten te zien krijgen tijdens een van de bezoekmomenten.

Interview III from intal info on Vimeo.

Aquino zweeg 12 jaar

Op 1 juni verklaarde Aquino na een bijeenkomst met een delegatie van Europese ambassadeurs dat er een einde moet komen aan de buitengerechtelijke executies en de daders moeten vervolgd en opgesloten worden. Marie Enriquez, voorzitster van de Filippijnse mensenrechtenorganisatie Karpatan zou zijn belofte graag geloven, maar ziet weinig reden tot optimisme. “Aquino zetelde 9 jaar in het parlement en 3 jaar in de senaat en heeft niets ondernomen. Zijn familie behoort tot de landadel die geen enkel belang heeft bij een landhervorming waar zoveel Filippijnse boeren voor vechten. De daders van de slachtpartij op boeren van hacienda Luisita, waarbij ook zijn familie betrokken was, werden nooit vervolgd. Zal hij de moed en de macht hebben om daar nu verandering in te brengen? Now he must walk the talk.”.

Interview II from intal info on Vimeo.

Showcases van goede wil

Een andere gruwelijke moordpartij ligt nog vers in het geheugen. In november 2009 werden 57 mensen, waaronder meer dan 30 journalisten, in koelen bloede vermoord. Twee beschuldigden, leden van de machtige Ampatuan-clan, zijn inmiddels weer op vrije voeten. Carlos Zarate, een van de advocaten van de slachtoffers in de Ampatuan-slachtpartij, verloor ook een collega. “De zaak blijft aanslepen. Al twee rechters werden van de zaak gehaald en men probeert nu hetzelfde met de derde rechter. De gruwel was van een dergelijk grote omvang dat het de internationale gemeenschap wel wakker moest schudden. De afschuw en ontzetting die deze zaak teweegbracht, zien we niet wanneer de moorden nu en dan gepleegd worden. Na 9 jaar Arroyo-bestuur zijn dat er inmiddels wel al meer dan 1000.”

Of we veel van Aquino moeten verwachten? “De kans is groot dat hij onder internationale druk enkele zaken ‘oplost’, enkele daders terechtstelt, wellicht uit de lagere rangen van het Filippijnse leger. Deze ‘showcases’ zullen dan een bewijs van zijn goede wil zijn, maar dat zal niets veranderen aan het klimaat van straffeloosheid. Onder de dictatuur van Marcos heeft het leger zo lang de plak kunnen zwaaien, dat geen enkele president er nu nog omheen kan. Militairen hebben intussen overal posities verworven, in de adminstratie, in de diplomatie, overal. Bovendien zijn familieleden van slachtoffers vaak te arm om lange processen aan te spannen.”

Interview I from intal info on Vimeo.

“Internationale solidariteitsacties zijn fake

En helpt internationale druk? Deze vraag krijgen Filippijnse mensenrechtenactivisten vaak op solidariteitsbijeenkomsten in het buitenland. Edre Olalia: “Telkens de internationale druk toeneemt, zien we het aantal moorden en verdwijningen afnemen. Toch houdt het nooit op. We zijn er wel van overtuigd dat zonder internationale druk het aantal moorden en verdwijningen een veelvoud zou zijn van wat het nu is. Internationale druk en solidariteit blijven daarom noodzakelijk.”

“Maar het is meer dan dat”, voegt Marie Enriquez toe. “Internationale solidariteit is ook een morele steun. De Filippijnse machthebbers zien de internationale acties als een gevaar dat ze dan ook zo snel mogelijk de kop willen indrukken. Toen een gerenommeerde buitenlandse arts zei dat de Filippijnen juist trots moesten zijn op de gezondheidswerkers die zich in dienst stellen van het volk, werd dit afgedaan als ‘fake’. Dezelfde reactie bij om het even welke andere internationale solidariteitsactie, alles is vals volgens de Filippijnse overheid”.

Daar zaten de intal-leden en sympathisanten tijdens de conferentie wel even verstomd van. Nooit gedacht dat we zoveel acteertalent in huis hadden. Bekijk het zelf:

Free the Morong 43! from Aude Espérandieu on Vimeo.

Bekijk ook het fotoverslag van de conferentie!

Bookmark/Search this post with: 

Bron : By anuschka

Luc Schrijvers is lid van Intal.

take down
the paywall
steun ons nu!