De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Acteurs en theatermakers   theatraliseren persconferentie hongerstakers
Professionele acteurs, KVS, Kaaitheater, Theatermakers, Hongerstakers, Persconferentie -

Acteurs en theatermakers theatraliseren persconferentie hongerstakers

maandag 7 februari 2011 18:08
Spread the love

Op dinsdag 8 februari om 10u  organiseren verschillende acteurs en theatermakers, in samenwerking met KVS en Kaaitheater, een getheatraliseerde persconferentie in de bezetting in de Karthuizersstraat 43. 

In aanwezigheid van o.a. Reinhilde Decleir, Jolente De Keersmaeker, Lotte Heijtenis, Wouter Hendrickx en Bruno Vanden Broecke, worden tijdens dit eerste Gala van de Bureaucratie de laureaten bekend gemaakt voor de GoudenAdministratiestempel 2010/2011. 

Op die manier hopen de initiatiefnemers meer aandacht te genereren voor de complexe, haast absurde arbeidsproblematiek van de hongerstakers en hun lotgenoten. Naast de galaceremonie zullen de hongerstakers zelf de ontstaansredenen en het verdere verloop van hun funeste actie toelichten.

In de Karthuizersstraat, in het centrum van Brussel zijn sinds 10 december vorig jaar 25 voormalige sans papiers in hongerstaking.Voor de actievoerders is dit de tweede hongerstaking op rij.

Bijna allemaal beschikken ze over een voorlopige verblijfsvergunning die om de drie maanden wordt verlengd,maar deze tijdelijke kaart staat hen niet toe om werk te vinden, hetzij onder zware voorwaarden.

Als het gaat om een knelpuntberoep bijvoorbeeld en als de werkzoekenden erin slagen een werkgever te vinden die hen zonder proefperiode een jaar voltijds in dienst wil nemen en bereid is om in te staan voor hun medische kosten, mogelijke repatrieringskosten.

Omdat ze legaal in ons land verblijven, hebben de voormalige sans papiers paradoxaal genoeg dus wel recht op een uitkering van het OCMW, maar niet op een arbeidsvergunning die hen een eerlijke toegang verschaft tot de arbeidsmarkt. 

Na een jaar en half onderhandelen over het verkrijgen van een dergelijke arbeidsvergunning hebben de voormalige sans papiers zich in een laatste wanhopige poging in deze nieuwe hongerstaking gestort.

60 dagen later wordt hun toestand kritiek. Intussen dreigen de beleidsmakers de voorlopige verblijfsvergunningen van de hongerstakers in te trekken en hen collectief uit te wijzen.

Bron :

Voor meer info:

Thomas Bellinck

0494/876277. 

take down
the paywall
steun ons nu!