Inwoners Bonaire starten rechtszaak tegen de Nederlandse Staat

Acht inwoners van Bonaire hebben een rechtszaak aangespannen tegen hun eigen overheid in Nederland. Bonaire is een bijzondere Nederlandse gemeente, maar de overheid in Den Haag doet niet genoeg om de Caribische Nederlanders te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatcrisis, zeggen ze.

maandag 15 januari 2024 14:52
Spread the love

De dagvaarding is afgelopen donderdag afgeleverd bij de rechtbank in Den Haag. Daarin vragen de inwoners in de eerste plaats plannen en concrete maatregelen om Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarnaast moet de Nederlandse Staat de CO2-uitstoot zo snel mogelijk terugdringen: tien jaar sneller dan zij nu van plan is. Uiterlijk 2040 moet de broeikasgasuitstoot van Nederland nul zijn, vinden de Nederlanders in Bonaire.

Vergeten stukje Nederland

“Caribisch Nederland is al te lang vergeten”, zegt Danique Martis (25). “Voor Europees Nederland zijn er wel plannen voor bescherming tegen de stijgende zeespiegel en andere gevolgen van de klimaatcrisis, maar voor Bonaire nog niet. Het stemt mij verdrietig om te zien hoe de Nederlandse regering, ondanks dat zij haar verantwoordelijkheid kent, ervoor heeft gekozen om ons recht op een veilige leefomgeving aan de kant te schuiven. Daarom stappen we nu naar de rechter.”

De inwoners krijgen de steun van milieuorganisatie Greenpeace. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam in opdracht van Greenpeace is gebleken dat de gevolgen van klimaatverandering op Bonaire nu al het dagelijks leven raken.

De inwoners van Bonaire lopen – door de stijging van de zeespiegel – ook groot risico op toenemende hitte en het afsterven van koraal. Als de wereldwijde uitstoot niet flink naar beneden wordt gebracht, dreigt eind deze eeuw een vijfde van Bonaire verloren te gaan aan de zee.

Klimaatzaak

De Nederlandse staat heeft al een aanslepende klimaatzaak verloren. Duurzaamheidsorganisatie Urgenda haalde in 2015 voor het eerst het wereldnieuws toen het de Nederlandse staat op de knieën dwong voor de rechtbank. De regering ging in beroep en vervolgens was er een cassatieberoep, maar in 2019 maakte de Hoge Raad een einde aan het jarenlang juridisch gevecht, en gaf de Nederlandse regering definitief ongelijk.

Enkele jaren later, in 2023, haalde ook de Belgische klimaatzaak het voor het Hof van Beroep in Brussel. Het hof heeft de federale staat en het Vlaamse en Brusselse gewest veroordeeld voor ontoereikend klimaatbeleid en dus een schending van de mensenrechten en de zorgplicht.

Lees ook: Verzet tegen hedendaags kolonialisme in Bonaire

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!