© Code Rood
Opinie - Code Rood

Honderden betogers eisen een radicale ommekeer in de luchtvaartindustrie

In Antwerpen en Luik tonen honderden demonstranten hun solidariteit met de acties van Code Rood tegen de luchtvaartindustrie dit weekend. Deze aangevraagde betogingen begonnen net na het vertrek van 600 activisten uit het opslagdepot van e-commerce gigant Alibaba, en nadat 600 activisten gisteren de privéjets op Antwerp Airport aan de grond hadden gehouden. Zo tonen ook mensen die zelf niet aan de actie konden deelnemen hun steun voor Code Rood en eisen ze mee een einde aan subsidies voor de luchtvaart, een verbod op privéjets en meer geld voor openbaar vervoer.

maandag 18 december 2023 17:52
Spread the love

 

Voor Code Rood is dit een geslaagd actieweekend, zegt woordvoerster Rebecca Eschauzier: “We hebben geschiedenis geschreven met een van de grootste burgerlijke ongehoorzaamheidsacties van de afgelopen jaren. Wel 1.200 activisten lieten zich horen tegen de sociaal onrechtvaardige luchtvaartsector, voor meer geld voor openbaar vervoer, natuur, landbouwgrond, gezondheid en klimaatrechtvaardigheid.

In Antwerpen kwamen zo’n 200 mensen op straat met een banner ‘privéjets = ecoterrorisme’, die wijst op de klimaatontwrichting die privéjets veroorzaken. Het protest werd onder andere gesteund door de lokale beweging Doe Deurne Dicht, Extinction Rebellion en Grootouders voor het Klimaat. Nu alle Vlaamse luchthavens een nieuwe vergunningsaanvraag moeten indienen in de komende maanden, zien deze bewegingen de ultieme kans om deze subsidieslurpende vervuilers voorgoed te sluiten.

“Terwijl een handvol rijken met privéjets vliegen, moeten wij allemaal de kosten betalen en met de vervuiling leven. Het draagvlak voor de luchthaven is ondertussen even ver te zoeken als de logica in ons mobiliteitsbeleid. Wij zijn blij dat Code Rood de onrechtvaardigheid van de luchtvaart aan de kaak stelt en pleit voor beter openbaar vervoer. Het moet gedaan zijn met subsidies voor privéjets terwijl het openbaar vervoer letterlijk aan alle kanten rammelt”, zegt Ellys Van der Taelen van Doe Deurne Dicht

Ook in Luik demonstreerden zo’n 200 mensen, waaronder de lokale actiegroepen Stop Alibaba, Comité Liège Air Propre (CLAP), FIAN, Occupons le Terrain en de Brigades d’actions paysannes (BAPs). Alibaba heeft net een vergunning gekregen voor twee nieuwe depots, waardoor ze drie keer meer oppervlakte zullen innemen dan nu al het geval is. De lokale actiegroepen zijn strijdvaardig en blijven zich verzetten tegen deze uitbreiding.

© Johanna de Tessières

Zo komt een einde aan de derde maar zeker niet de laatste actie van massale burgerlijke ongehoorzaamheid van Code Rood, deelt woordvoerder Rebecca Eschauzier. “2024 wordt een jaar van verkiezingen en klimaatontwrichting, maar ook een jaar van hoop. Want wij zullen met nog meer terugkomen om klimaatrechtvaardigheid te eisen!” Code Rood is een beweging voor burgerlijke ongehoorzaamheidsacties opgericht door activisten en gesteund door verschillende organisaties en actiegroepen.

Blokkade kantoren Alibaba

De actie in Luik ging zaterdag 16 december rond 15 uur van start. Zo’n 600 actievoerders blokkeerden de kantoren van Alibaba. Hierdoor konden de vliegtuigen vol massaconsumptiegoederen uit China niet gelost worden en konden er ook geen vrachtwagens voor verdere distributie vertrekken. Later op de avond slaagden 200 activisten er in om het depot van Alibaba binnen te gaan, maar zij werden na enkele uren met geweld verdreven door de politie. Een activiste werd naar het ziekenhuis van Mont Légia, bij Luik, gebracht. Ze heeft een gebroken arm en moet geopereerd worden.

Code Rood voerde gisteren ook actie op Antwerp Airport tegen het privéjetverkeer. De politie arresteerde er honderden activisten nog voor ze de luchthaven konden betreden. Toch zorgde de actie ervoor dat het luchtverkeer de hele dag werd stilgelegd en er dus geen privéjets konden opstijgen, wat net het doel van de actievoerders was.

Foto: © Code Rood

Ook hier ging de politie bijzonder hardhandig te werk bij de arrestaties. Enkele actievoerders moesten naar het ziekenhuis worden gebracht. Door toedoen van de wapenstok brak één activist zijn arm op twee plaatsen en ook enkele vingers. De politie zette ook pepperspray in.

Vlaams parlementslid Chris Steenwegen (Groen) was legal observer tijdens de actie en werd gearresteerd. Hij vertelt hierover het volgende: “Als ‘legal observer’ ben je aanwezig om toe te zien of het optreden van de ordediensten proportioneel is ten aanzien van de actievoerders. Je bent herkenbaar met een hesje. Maar ik werd onnodig en zonder enige aanleiding van mijn kant plots besprongen door vier agenten die zich op me wierpen, mijn armen met geweld omwrongen en me daarna boeiden. Onnodig en buitensporig geweld.”

© Johanna de Tessières

Ook Edgar Szoc, voorzitter van de Liga voor de Mensenrechten werd als legal observer gearresteerd: “De agent die me arresteerde zei dat hij zag dat ik niets verkeerd deed, maar wel aan het filmen was. Hij was bang dat ik beelden zou hebben die ik tegen hen kon gebruiken. Hij gaf me daarom de keuze: de beelden verwijderen of gearesteerd worden. De politie heeft absoluut het recht niet om dat te eisen.”

De Liga verzamelt momenteel informatie over politiegeweld tegen activisten. Code Rood zal diegenen ondersteunen die klachten willen indienen.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!